Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ - ΔΙΑΜΑΝΤΗ κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες σηματοδοτώντας την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την εθνική αντίσταση αλλά και την αντίσταση της εποχής μας στην επιχειρούμενη από διάφορες πλευρές αναθεώρηση της ιστορίας και την διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.

"Το μάθατε τι έγινε στα Μάρμαρα από κάτω;
Σκοτώσανε τον Διαμαντή το Γιάννο το λεβέντη.
Τον κλαίει, παιδιά μ' η Ρούμελη
κι όλα τα παλικάρια".






Άλλο ένα βιβλίο ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ - ΔΙΑΜΑΝΤΗ κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες σηματοδοτώντας την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την εθνική αντίσταση αλλά και την αντίσταση της εποχής μας στην επιχειρούμενη από διάφορες πλευρές αναθεώρηση της ιστορίας και την διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.
Αυτό το βιβλίο με ιδαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας - γεωγραφικός τόπος γέννησης και δράσης του θρυλικού καπετάνιου - υπάρχει ήδη στο βιβλιοπωλείο μας και μπορείτε να το προμηθευτείτε. 





Διαβάζουμε στην παρουσίαση της έκδοσης

Επιλέξαμε να εκδώσουμε το ημερολόγιο του Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή) παίρνοντας έτσι και εμείς μέρος στις προσπάθειες παλιών και νέων αγωνιστών για τη διατήρηση της μνήμης του Αγώνα που έδωσε ο Λαός μας ενάντια στην αμερικανοκρατία, τη ντόπια αστική τάξη και τον μοναρχοφασισμό. Ο Καπετάν-Διαμαντής, διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, ήταν ένα από τα άξια τέκνα του επαναστατικού κινήματος και του αδούλωτου λαού. Ένας άνθρωπος που αφοσιώθηκε και στρατεύτηκε στην λαϊκή υπόθεση. Και γι΄αυτό η Αστική Τάξη τον κυνήγησε με λύσσα, όπως και τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Τους εξόντωσε, τους χλεύασε, τους ακρωτησίασε, τους κρέμασε, τους εκτέλεσε, τοθς έθαψε σε μπουντρούμια, τους αφαίρεσε τις ιθαγένειες, τους λεηλάτησε το βιός, τους διέσυρε, τους διαπόμπευσε. Επειδή με το όπλο στο χέρι αμφισβήτησαν την εξουσία της.

Σε καμία περίπτωση η έκδοση αυτή δεν θέλει να «ηρωοποιήσει» (όπως είναι της μόδας τελευταία) τον Καπετάν-Διαμαντή, να τον παρουσιάσει δηλαδή έξω από το περιβάλλον που πάλεψε και του περιεχομένου που έδωσε στην πάλη ως κομμουνιστής, ως αγωνιστής του ΚΚΕ και μαχητής του ΔΣΕ. Μίλησαν οι πράξεις και το ήθος του. Γι΄αυτό αγαπήθηκε και γι΄αυτό ξεχώρισε. Και γι΄αυτό ο θάνατός τους σκόρπισε σε όλους τους αγωνιστές θλίψη, ακόμα και σ΄αυτούς που δεν τον είχαν γνωρίσει σύμφωνα με δεκάδες μαρτυρίες αγωνιστών του ΔΣΕ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: