Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ: Μια καπηλεία δίχως τέλος

ΤΟΤΕ:
«Εδώ Πολυτεχνείο! «Εδώ Πολυτεχνείο!
Ελληνικέ λαέ, το Πολυτεχνείο θα μείνει το προπύργιο και η εστία του αγώνα… Το Πολυτεχνείο είναι οχυρωμένο με τα στήθη των φοιτητών… Ο αγώνας μας είναι κοινός:
Είναι αγώνας αντιχουντικός.
Είναι αγώνας αντιδικτατορικός.
Είναι αγώνας αντιιμπεριαλιστικός.
Κάτω η δικτατορία.
Ζήτω η δημοκρατία.


ΤΩΡΑ:
Και βέβαια το Πολυτεχνείο ΕΚΕΙΝΟ δε ζει και πολύ περισσότερο ούτε ο αγώνας ΕΚΕΙΝΟΣ συνεχίζεται. Μόνο από αρρωστημένα μυαλά κάποιων κομματικών ταγών που το βλέπουν ως ανεξάντλητη πηγή ανάδειξης στελεχών και από αθεράπευτα ρομαντικούς που επίμονα αρνούνται ν’ αντικρύσουν την αλλοτρίωση των νοημάτων του, μπορεί ν’ ακούσεις και πάλι τα παραπάνω δυο συνθήματα, που με βλακώδη αθωότητα τόσο επίμονα βροντοφωνάξαμε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Το Πολυτεχνείο δε ζει γιατί φρόντισαν πολύ γρήγορα να το απογυμνώσουν από τις πραγματικές του διαστάσεις, τους συμβολισμούς και τη δυναμική του όλοι αυτοί που απέτυχαν να το χαλιναγωγήσουν όταν εξερράγει, αλλά θέλησαν να πατρονάρουν κατ’ αποκλειστικότητα μετά.
Το Πολυτεχνείο δε ζει γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των αγωνιστών - φοιτητών έκανε σιωπηλά και ταπεινά στην άκρη όταν έπεσε ο κουρνιαχτός κι αρχίσανε στη διαπασών να παίζουν τα όργανα των μικροπολιτικών συμφερόντων και ο διαγωνισμός των πολιτικών νεολαιών για την ιδιοποίησή του.

Κι αν θέλετε να παρακολουθήσετε το έσχατο όριο της κατάπτωσης και καταρράκωσης των πολιτικών ηθών διαβάστε με πόση Δημοκρατική ευαισθησία τα μέλη της ΠΑΣΠ πριν από πολλά χρόνια έχοντας την προεδρία της ΕΦΕΕ πήραν μετά την πορεία την αιματοβαμμένη σημαία στα γραφεία τους, την έκαναν ιδιοκτησία τους και τα σημερινά μέλη αποδεικνύονται άξιοι διάδοχοί τους και θεματοφύλακες της ίδιας κι απαράλλαχτης νοοτροπίας αρνούμενοι την επιστροφή της.
Αντιγράφουμε από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/11/2008
Την επιστροφή της σημαίας - σύμβολο του Πολυτεχνείου στον φυσικό της χώρο, στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων, ζητεί -για πρώτη φορά εγγράφως- από το ΠΑΣΟΚ η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της επετείου, 35 χρόνια μετά την εξέγερση και μάλιστα διά επιστολής της προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση.


«Αποφασίσαμε να σας απευθύνουμε την επιστολή, πρώτον, για να σας ενημερώσουμε ότι η σημαία του Πολυτεχνείου, που φέρουν στην κεφαλή της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία στις 17 Νοεμβρίου εκπρόσωποι της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και άλλων οργανώσεων, έχει ζητηθεί επανειλημμένως και στο παρελθόν να παραμένει στον μουσειακό χώρο του Πολυτεχνείου και να μην την εμφανίζει όπως την εμφανίζει η νεολαία του ΠΑΣΟΚ, κάθε χρόνο ως αποκλειστικότητά της. Δεύτερον, να σας ζητήσουμε να εξαντλήσετε την επιρροή σας για να παραδοθεί η σημαία στο ΕΜΠ (μουσειακός χώρος Πολυτεχνείου), και εν συνεχεία να παραδίδεται μόνο στους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων κατά την έναρξη της πορείας και να επιστρέφεται και πάλι στο Πολυτεχνείο».
Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος εξηγεί στην «Ε» πως «η επιστροφή της σημαίας, που αποτελεί κορυφαίο σύμβολο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα αποτελέσει πολιτική πράξη, με την έννοια ότι οι εκδηλώσεις της επετείου είναι οικουμενικές και κανένας φορέας ή παράταξη δεν έχει ουσιαστικούς λόγους να διεκδικεί τη φύλαξή της». «Ο φυσικός της χώρος είναι το κτίριο της πρυτανείας, μαζί με τον πομπό του ραδιοφωνικού σταθμού και τα άλλα κειμήλια της εξέγερσης», υποστηρίζει.

Τα λόγια είναι περιττά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: