Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

"...Εκεί που βρίσκουν όλα θεραπεία. / Στο πέραν. Στο ποτέ. Στην ουτοπία". Τιμήσαμε τον Μάνο Ελευθερίου και την παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Ο Μάνος Ελευθερίου στο βιβλιοπωλείο της Λιβαδειάς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (Μάρτιος 2012)
Μάνος Ελευθερίου – δυο λόγια για την ποίησή του
Τραγουδά, πότε σπαραχτικά, πότε παρηγορητικά, τη φθορά του σώματος και της μορφής. 
Σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται. 
Τραγουδά τον Χρόνο που χειμωνιάζει πάνω στους ανθρώπους. 
Τραγουδά την ομορφιά και το θάνατο που είναι το τίμημα της ομορφιάς. 
Τραγουδά την άραχλη και άρρωστη και παγωμένη επαρχιακή ζωή και τη στενάχωρη, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, παρουσία του ευαίσθητου ανθρώπου. 
Τραγουδά τους καημούς και τους πόνους της φυλής μας, με το ελληνικό γλωσσικό όργανο, υπενθυμίζοντάς μας τι γλώσσα έχει ο καημός κι ο δεκαπεντασύλλαβος. 
Αποστηθίζει την ερημιά της γης και τραγουδά την παρακμή, αντιπαλεύοντας τον Χρόνο, αντιπαλεύοντας αυτό τον νοητό λύκο που ορίζει τη ζωή και τα αισθήματά μας. 
Τραγουδά τον πόνο του ανθρώπου και των πραγμάτων, μεγαλύτερος αδελφός αυτός του Καρυωτάκη, όπως ο Μιχάλης Γκανάς είναι μεγαλύτερος αδερφός του Κώστα Κρυστάλλη, προκρίνοντας την αγάπη και την έκφρασή της, προκρίνοντας την απλοχεριά των αισθημάτων, προκειμένου να μην χρειαστεί ν’ αναρωτηθούμε: Γιατί δε μας το λέγαν όσο ζούσαν / εκείνοι που κρυφά μας αγαπούσαν; 
Τραγουδά κι είναι μονίμως ασθενής δηλητηριασμένος απ’ τη λογοτεχνία κι έχει συμπτώματα βαριά των αναμνήσεων, γιατί η τέχνη της Ποιήσεως ρουφά το αίμα της καρδιάς του ποιητή. Κι ο ποιητής τον επιούσιον άρτον της αγάπης / με της καρδιάς του παίρνει το μισθό, προσβλέποντας ο ίδιος και, ταυτόχρονα, προτρέποντας κι εμάς τους αναγνώστες του στην ίδια προσδοκία: εκεί που βρίσκουν όλα θεραπεία. / Στο πέραν. Στο ποτέ. Στην ουτοπία. 
Γιώργος Χ. Θεοχάρης



Τιμήσαμε τον ποιητή ΜΑΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. 
Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, το ΤΡΟΦΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ και ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΣ συνεργάσθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα ποίησης με το μεράκι και την ποιότητα που χαρακτηρίζει τις εκδηλώσεις τους και παρουσίασαν μια βραδιά αντάξια των προσδοκιών  του κοινού που γέμισε και πάλι ασφυκτικά το βιβλιοπωλείο.
Η Σταυρούλα Πολλάτου και η Πέπη Θεοχάρη τραγουδούν μελοποιημένη ποίηση Μάνου Ελευθερίου
Ποιήματα διάβασαν οι : Αγραφιώτης Γιώργος, Θεοχάρης Γιώργος, Κατσικογιάννη Βάσω. Τραγούδησαν η Πέπη Θεοχάρη και η Σταυρούλα Πολλάτου, στο πιάνο η Κατερίνα Μπότση και στη κιθάρα η Μαρία Πανουργιά. Έκτακτη συμμετοχή του κιθαρίστα και συνθέτη Κώστα Μουστάκα.
Οι συντελεστές της εκδήλωσης με τον Μάνο Ελευθερίου.
Θα επανέλθουμε και με άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: