Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Το καλοκαίρι έφυγε … κρατήσαμε όμως τις εικόνες από τη ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ

Απολαυστικές οι απογευματινές βόλτες στα ταπεινά μεσόγεια χωριουδάκια της Λήμνου – μόνιμου προορισμού διακοπών τα τελευταία χρόνια. Απλόχερα το νησί αυτό προσφέρει εικόνες μιας άλλης εποχής που αποτυπώνονται στη φυσική μνήμη αλλά και καταγράφονται στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Σε μια απ’ αυτές τις περιηγήσεις συνέβη το γεγονός του καλοκαιριού.

ΟΔΟΣ : Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Σαν οπτασία στο χωριό Δάφνη, εντόπισα από μακριά τη μορφή της φωτογραφίας, καθισμένη στο πεζουλάκι δίπλα στην πόρτα του σπιτιού της. Κοκάλωσα το αυτοκίνητο, πλησίασα και άρχισα τα κλικ. Η γιαγιά ατάραχη καθώς δεν άκουγε καλά και το μόνο που έβλεπε μέσα από τους τεράστιους μεγεθυντικούς φακούς ήταν τα γράμματα, μου πρόσφερε μια σχετική άνεση για τις φωτογραφίες. Κι όταν της έπιασα κουβέντα, μου αποκάλυψε πως έχει πατήσει τα 100 χρόνια, έμαθε να διαβάζει μαζί με τα παιδιά της, όταν τα έστειλε σχολείο, και από τότε το βιβλίο είναι μόνιμος σύντροφος και κατά την άποψή της «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Για την ιστορία διάβαζε το βιβλίο της Λία Μεγάλου – Σεφεριάδη «Ο δρόμος είναι η χαρά». Γιαγιά να 'σαι καλά, να σε συντροφεύουν πάντα και να σε οδηγούν σε ταξίδια μαγικά αυτοί οι πολύτιμοι φίλοι ... Κι εγώ αν τύχει και περάσω πάλι από 'κει του χρόνου ή μετά από πολλά χρόνια θα βλέπω πάντα ευδιάκριτη την πινακίδα της οδού έξω από το σπίτι σου ΟΔΟΣ : Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 

Στο ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΚΑΒΕΙΡΩΝ

Το καθιερωμένο ετήσιο προσκύνημα. Με το βλέμμα να χάνεται στον ορίζοντα περιμένοντας να φανεί το καράβι με την ιερή φλόγα από τη Δήλο. Κι ύστερα το άναμμά της ταυτόχρονα με τα ιερά της Σαμοθράκης και της Ίμβρου. Τρία ιερά των Καβείρων ένα ΑΚΟΜΑ ισοσκελές τρίγωνο. Και η Αρχαία Ελλάδα μεγαλόπρεπη, να κλείνει πονηρά το μάτι και να βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα στους απέναντι Αγιορείτες μοναχούς.

Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
Ακριβώς κάτω από το ιερό. Η μήτρα του μύθου. Η σπηλιά που φιλοξενούσε τον Φιλοκτήτη μετά το δάγκωμα του φιδιού - πριν την εκστρατεία στην Τροία - μέχρι να τον πείσει ο Οδυσσέας μετά από πολλά χρόνια να συνταχθεί και πάλι μαζί τους.
Το υπέροχο ΚΡΙΝΑΚΙ της Λήμνου

Φύεται δίπλα στο κύμα. Κάποιες πινακίδες και ένα ξύλινο πλέγμα κατεστραμμένο σε πολλά σημεία του, ενημερώνουν ότι είναι προστατευόμενο είδος. Η προστασία του κατά τα άλλα αφήνεται δυστυχώς στην ανύπαρκτη συνείδηση των λουομένων.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ζηλεύουμε τη Λήμνο ... αλλά κυρίως το κουράγιο της γιαγιάς. Νά 'ναι καλά.
Δημήτρης Κ.

μαριάννα είπε...

H πιο συγκινητική φωτογραφία του 2008! Σ' ευχαριστούμε που την αποτύπωσες και μας τη χάρισες! Αξιολάτρευτη η υπέροχη γιαγιούλα! Να της χαρίσει χρόνια η ζωή! Το εύχομαι από την καρδιά μου!

Ανώνυμος είπε...

Γενναιόδωρο το καλοκαίρι απέναντί σας!
Κ. Ακρίβος

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

γητεύτρια

Ιδιαίτερα κολακευτικό το σχόλιο όταν μάλιστα απευθύνεται από μπλόγκερ που οι φωτογραφίες του αφήνουν σημάδια στη μνήμη μας.

elikonion είπε...

Αυτή η φωτογραφία είνα "μάθημα ζωής"! Θα θελα να τη δείξω στους μαθητές μου. Θα περάσω από το βιβλιοπωλείο σου. Καλό χειμώνα!!!

Β.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική! Ακρως συγκηντική η όμορφη αυτή κυρία που διαβάζει στο δρόμο. Σε ευχαριστούμε που την μοιράζεσαι μαζί μας.

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

στ2

Καλό χειμώνα και σε σένα και την οικογένειά σου. Σε περιμένω στο βιβλιοπωλείο να τα πούμε από κοντά.Το μάθημα ζωής θα το βάλω λεζάντα στη φωτογραφία της γιαγιάς που έχω αναρτήσει στη δεξιά στήλη.

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Κ. Ακρίβος

Απ΄' ότι γνωρίζω και το δικό σου καλοκαίρι στάθηκε ιδιαίτερα δημιουργικό. Σ' ευχαριστώ και περιμένω κείμενό σου προς ανέβασμα στο μπλογκ.

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Μαίρη

Φίλη Μαίρη είναι στ' αλήθεια όμορφη αυτή η κυρία.Τη ζηλεύουμε.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Συγχαρητήρια για την ποιότητα που εκπέμπετε στη συνολική σας παρουσία.

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.