Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Ευχαριστούμε που δε μας ενοχλήσατε απόψε ... Σας περιμένουμε και στα βουνά μας! Θάνατος στο Φασισμό! Ζήτω η Ελευθερία! Ζήτω η Ελλάδα!


Η ομάδα των ανταρτών που εισήλθε το Μάρτιο του 1943 στη Λεβάδεια, άνοιξε τις φυλακές και απελευθέρωσε τους κρατουμένους μεταξύ των οποίων και τον πατέρα του Νικηφόρου. Όσοι έλαβαν μέρος στην επιχείρηση φωτογραφίζονται στη Δαύλεια, την 8ην Μαρτίου 1943.
Διακίνονται μεταξύ άλλων ο ο Νικηφόρος και ο αδελφός του Σόλων (Ι. Δημητρίου) δεξιά και αριστερά του απελευθερωμένου πατέρα τους.

Επέτειος μιας σημαντικής επιχείρησης του ΕΛΑΣ Παρνασίδος. Στις 6-3-1943 ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ με τους Ελασίτες του μπαίνει στη Λιβαδειά, ανοίγει τις φυλακές που φρουρούσαν οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής και ελευθερώνει τους κρατούμενους μεταξύ των οποίων ήταν και ο πατέρας του.
Ας δούμε πως περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ την εξέλιξη ολόκληρης της επιχείρησης.
Μεγενθύνετε με κλικ σε κάθε εικόνα σελίδας.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως γνωρίζετε που θα μπορούσα να βρω το εν λόγω τρίτομο έργο του Νικηφόρου; το ψάχνω αρκετό καιρό στο διαδίκτυο αλλά δε βρήκα τίποτα.

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Δυστυχώς οι τόμοι είναι εξαντλημένοι εδώ και πολλά χρόνια.Θα το βρείτε σε αρκετές Δημόσιες βιβλιοθήκες υποθέτω για να το διαβάσετε.

Ανώνυμος είπε...

Επανακυκλοφόρησε πρόσφατα! τα παιδιά του Νικηφόρου (Μήτσου Δημητρίου) φρόντισαν για την 5η έκδοση του βιβλίου το οποίο μπορεί κάποιος να βρει είτε στο εξής βιβλιοπωλείο http://www.marinisbooks.gr/ είτε επικοινωνώντας με τον κ. Πέτρο Δημητρίου στο 6953003634

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες, έχει φθάσει και στο βιβλιοπωλείο μας και θα κάνουμε σε λίγες μέρες ειδικό αφιέρωμα.