Χρονο - ταξίδια


Νοέμβρης του 1991. Ο ποιητής Έκτωρ Κακναβάτος εγκαινίασε επίσημα τις διαλέξεις στο βιβλιοπωλείο μας με ένα απίστευτα τολμηρό για την εποχή, για επαρχιακή πόλη και για πρώτη εκδήλωση θέμα, παρουσιάζοντας "τον Μεγάλο Ανατολικό" του Εμπειρίκου.

Λέμε επίσημα γιατί είχε προηγηθεί μια διερευνητική πρώτη εκδήλωση με προσκαλεσμένους κυρίως εκπαιδευτικούς και ομιλητή τον Γεράσιμο Μαρκαντωνάτο και θέμα "η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής στην εκπαίδευση."


  • 1993 ολοσέλιδο αφιέρωμα σε φύλλο της τοπικής εημερίδας "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ" της εκδήλωσής μας με θέμα: "Λογοτεχνικά περιοδικά και γραπτός λόγος" 

με κλικ μεγαλώνει η εικόνα



στις φωτογραφίες 
1) Γιώργος Θεοχάρης (Εμβόλιμον) - Δρόσος Κραβαρτόγιαννος (τετράμηνα)
2) Δημ. Φαφούτης & Μάνια Πάσιου (Εμβόλιμον) με τον Θανάση Νιάρχο (Η Λέξη)




Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες του Μαΐου η μνήμη γεμίζει από τις εικόνες και τα λόγια που μας άφησε παρακαταθήκη ο φίλος μας Σπύρος Τσακνιάς.

Ο Σπύρος Τσακνιάς ήταν ο διανοούμενος που από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας περιέβαλλε με αγάπη και στήριξε με πάθος την προκλητική για τότε (αρχές της δεκαετίας του '90) ιδέα να μετατρέψουμε το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ στη Λιβαδειά σε ένα χώρο ανοιχτό στο διάλογο με την παρουσίαση σε τακτική βάση βιβλίων αλλά και την προβολή πνευματικών ανθρώπων των οποίων το έργο άξιζε ιδιαίτερης προσοχής.

Ο ίδιος μας επισκέφτηκε δύο φορές. Τη μια με τον Μανώλη Αναγνωστάκη όπου μίλησε για το έργο του Ποιητή σε μια εκδήλωση που οργανώσαμε με την τοπική οργάνωση του Συνασπισμού και την άλλη όταν μας ανέλυσε στο βιβλιοπωλείο ένα σπουδαίο βιβλίο «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ  ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» από τη σειρά που είχε ξεκινήσει με τη διεύθυνση του Παν . Κονδύλη στη ΝΕΦΕΛΗ του άλλου αξέχαστου φίλου Γιάννη Δουβίτσα «Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Ήταν όμως και πολύ συχνά μαζί μας με τις υποδείξεις του, τις απόψεις του τη διαμεσολάβηση για την πρόσκληση άλλων ομιλητών.




Ο Σπύρος Τσακνιάς γεννήθηκε το 1929 στη Λαμία. Φοίτησε στην Ανωτάτη Εμπορική και εργάστηκε για ένα διάστημα ως δημοσιογράφος. Στα γράμματα εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄50.  Παράλληλα με το ποιητικό του έργο ασχολήθηκε με την κριτική. Κατά καιρούς είχε τακτικές στήλες βιβλιοκρισίας στα περιοδικά «Λέξη» και «γράμματα και τέχνες» και στις εφημερίδες «Το Βήμα» και « Τα Νέα». Πλούσιο και το μεταφραστικό του έργο που καλύπτει ποίηση, πεζογραφία και δοκίμιο.  Πέθανε στην Αθήνα τον Μάιο του 1999.




Ο Στ. Ροζάνης στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (Μάρτιος 2001)

Ο Στ. Ροζάνης έχει το δικό του φανατικό ακροατήριο, το ξέρει και μας τιμά με τη συχνή παρουσία του. Ψάχνοντας το αρχείο βρήκαμε τη φωτογραφία από τη πρώτη μας εκδήλωση. 

Ήταν Μάρτιος του 2001, μόλις είχε κυκλοφορήσει το δίτομο έργο του ΒΟΒΕΛ "Ο θάνατος και η Δύση" από τη ΝΕΦΕΛΗ και από το γραφείο του - παρουσία μου - ο αείμνηστος φίλος Γιάννης Δουβίτσας τηλεφώνησε στο Στέφανο προτρέποντάς τον να το παρουσιάσουμε στη Λιβαδειά. Γέλιο γάργαρο από την άλλη πλευρά.
-Μα τι λες Γιάννη μου, δε τολμήσαμε να το παρουσιάσουμε στην Αθήνα και θα το κάνουμε στη Λιβαδειά; (Σημ. Τότε οι παρουσιάσεις δεν ήταν για ψύλλου πήδημα).
-Δουβίτσας: Άκουσέ με παίρνω την ευθύνη. Θα πάμε και θα ζήσεις πρωτόγνωρη εμπειρία. 
Και ήρθαν. 
Στο βιβλιοπωλείο δεν έπεφτε καρφίτσα και οι Λειβαδίτες συζητούσαν για ώρες με τον Ροζάνη για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι στη νεώτερη Δύση βίωσαν και παράστησαν τον θάνατο. Κι ύστερα συνέχισαν ως αργά πολλοί απ' αυτούς την κουβέντα στη ταβέρνα. Σχεδόν πρωί χωρίσαμε, με το Ροζάνη να υπόσχεται, ότι όποτε τον καλούμε θα ανταποκρίνεται χωρίς δεύτερη κουβέντα. Κι έκτοτε σχεδόν κάθε χρόνο ο Στέφανος με το φανατικό του ακροατήριο έχει τη θέση του στις εκδηλώσεις.