Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Οι αναγνώστες μας προτείνουν: Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΑΝΔΟΛΟΥ

Οι αναγνώστες μας προτείνουν.
Νέα ετικέτα στο μπλογκ με τα βιβλία που ενθουσιάζουν τους αναγνώστες του βιβλιοπωλείου μας και τα προτείνουν στους υπόλοιπους.


Οι αναγνώστες μας προτείνουν:

Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΑΝΔΟΛΟΥ

Λονδίνο, 1936. Ένας διάσημος Αμερικανός συγγραφέας αντικρίζει μέσα στο πλήθος τη μυθική χορεύτρια Σολάνζ Νταλμόν, τη γυναίκα που ερωτεύτηκε παράφορα και οδήγησε στο θάνατο πριν από πολλά χρόνια. Άραγε είναι πράγματι αυτή; Και αν ναι, επέστρεψε από τον κόσμο των νεκρών για να τον εκδικηθεί;
Καθώς έρχεται αντιμέτωπος με το σκοτεινό παρελθόν του, βυθίζεται σε μια αγωνιώδη περιπλάνηση από τα κοσμοπολίτικα σαλόνια του Παρισιού και της Νέας Υόρκης μέχρι την καρδιά του ναζιστικού σκότους. Για να φτάσει όμως στην αλήθεια, θα περάσει από ένα λαβύρινθο γεμάτο ένοχα μυστικά: αστέρες του κινηματογράφου που είναι κατάσκοποι, ραγισμένες ντίβες, κυνικούς διπλωμάτες και το Τάγμα των Σκιών, την απόκρυφη ελίτ της παγκόσμιας οικονομίας, που ρύθμισε την πτώχευση της Ελλάδας τη δεκαετία του 1890 και στηρίζει τώρα τα σχέδια του Χίτλερ.
Από την Κωνσταντινούπολη, το Αιγαίο και την Αθήνα των αρχών του αιώνα ως το συγκλονιστικό φινάλε στο Εδιμβούργο του 1945, ο δρόμος είναι μακρύς και φωτίζεται από το πεπρωμένο δύο ανθρώπων που, ενώ τα έχασαν όλα, δεν έπαψαν να αναζητούν τη δικαίωση του έρωτα.
Ένα θρίλερ κατασκοπείας που με φόντο τα μεγάλα γεγονότα του εικοστού αιώνα ξετυλίγει μια συνταρακτική ιστορία πάθους.


Με την «σέπια» του κλασσικού

Από τον Αργύρη Τσιρτσίκο

Η φαντασία δεν πλάθεται μόνο από τα χέρια της επιθυμίας. Τροφοδοτείται και ενισχύεται κυρίως από φόβους και ανησυχίες. Όταν, δε, μετατρέπεται σε εφιάλτη, που ξεκουράζεται μόνο στον ύπνο σου, τότε νιώθεις σαν να σε έχουν ρίξει «στα σκυλιά της τρέλας». Στη συγκεκριμένη κατάσταση βρίσκεται διαρκώς ο Τζον Γκίμπονς, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου, «Η χορεύτρια του διαβόλου» (Εκδόσεις Ψυχογιός), από τη στιγμή που νομίζει πως είδε την παρολίγον ερωμένη του, Σολάνζ Νταλμόν. Το σοκ του προκαλείται από το γεγονός ότι ο ίδιος την οδήγησε στο θάνατο πριν από περίπου τρεις δεκαετίες! Ή μήπως όχι;
Η ζωή του συγγραφέα, διπλωμάτη, και εν αγνοία του πράκτορα, Τζον, ταράζεται συθέμελα μόλις τον αγγίζει η ομπρέλα της πανέμορφης Νταλμόν. Αυτό το άγγιγμα που με τόση σιγουριά ένιωσε, αρκεί για να ξεκινήσει μια σφοδρή εσωτερική μάχη, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα κονταροχτυπήματα μεταξύ των όσων έζησε  και των αποκυημάτων της πλούσιας, γεμάτης συνομωσίες φαντασίας του. Μαζί με τη σύγκρουση αρχίζει και ένα ταξίδι του αναγνώστη σε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Πρόσωπα που υπήρξαν, μύθοι που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και γεγονότα που διαμόρφωσαν την τελική εικόνα των σύγχρονων πολιτισμών, συνθέτουν το σκηνικό.
Εικόνες από το Αιγαίο, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη ζωντανεύουν στο χαρτί, σε συνδυασμό με τις αναμνήσεις του Γκίμπονς. Καλλιτέχνες που πρόβαλλε και ο Γούντι Αλεν στο «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» αποτελούν την παρέα του. Στη διαδρομή του όμως, μπλέκει και με πιο σκοτεινές παρέες, βυθίζοντας τον αναγνώστη στο μυστήριο. Ο αναγνώστης μπαίνει αυτομάτως στη θέση του Τζον: Κάθε πρόταση πρέπει να αμφισβητηθεί, κάθε νέα ιστορία δημιουργεί ερωτήματα, καθώς κανένας χαρακτήρας δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τζον έπεσε θύμα μιας τεράστιας πλεκτάνης. Ή μήπως όχι;

Η ομορφιά αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο, από το οποίο όλοι έχουν πονέσει. Ερωτεύτηκε παράφορα τη λάθος γυναίκα και θα το πληρώσει, χάνοντας το έργο πάνω στο οποίο δούλευε πυρετωδώς. Όσο εκείνη παίζει μαζί του, το μίσος τού πλημμυρίζει την ψυχή. Όταν, εντούτοις, του δίνεται η ευκαιρία να την εκδικηθεί, θα την αρπάξει από τα μαλλιά, ταυτόχρονα το μετανιώνει οικτρά. «Κανείς δεν είναι ασφαλής». Αυτή η φράση του καίει τα σωθικά. Δεν είναι πια ο εαυτός του και ψάχνει απεγνωσμένα τη λύτρωση. Ακολουθεί το μπερδεμένο νήμα, προκαλώντας στον αναγνώστη τρομερή αγωνία, τόση που σε υποχρεώνει να δαγκώσεις τα χείλη σου από εκνευρισμό.
«Η χορεύτρια του διαβόλου» δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα από τα στοιχεία που συλλέγεις. Πολιτικά, αλλά και πολιτιστικά, ιστορικά, οικονομικά, συγγραφικά, κατασκοπικά… Το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να διευρύνει τις γνώσεις του, να καταπιαστεί με διαφορετικού ενδιαφέροντος θέματα, να ξεσκονίσει τις εγκυκλοπαίδειες της Ιστορίας. Αρκετές, άλλωστε, από τις «εικόνες» διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις αρχές του εικοστού αιώνα, άλλες, ωστόσο, εντάχθηκαν ιδανικά στην πλοκή της ιστορίας, ενισχύοντας το ρόλο του μυθιστορήματος.
Για άλλους, πάλι, - για τους περισσότερους ίσως - η επίσημη Ιστορία είναι αναπόφευκτα βαρετή. Μέσα από τις διαρκείς χρονολογικές και τοπογραφικές εναλλαγές του Δάνδολου, καταφέρνει, όμως, να ξεφύγει από τα καθιερωμένα πλαίσια του όρου. Δημιουργεί, μάλιστα, και ερωτήματα για το πόσο άλλαξαν οι εποχές, αφού τα ίδια προβλήματα που μάστιζαν τότε τις ευρωπαϊκές χώρες, τις ταλαιπωρούν και σήμερα. «Η πολιτική είναι η στάχτη στα μάτια μας».
Εν κατακλείδι, ένα χορταστικό, επικό μυθιστόρημα με την «σέπια» του κλασσικού. Γλώσσα πλούσια, ατμόσφαιρα κινηματογραφική, ανατροπές συγκλονιστικές, κι όλα αυτά μέσα σε έναν κυκεώνα συμβολισμών που θα θυμίσουν στον αναγνώστη ότι η παγκόσμια ιστορία δεν ακολουθεί παρά το δόγμα όλων των ιστοριών: επαναλαμβάνεται!
Ο Αργύρης Τσιρτσίκος είναι δημοσιογράφος

Η χορεύτρια του διαβόλου

Στέφανος Δάνδολος
Ψυχογιός, 2013
475 σελ.
Τιμή € 17,70

Μετά από παράκληση πολλών φίλων αναρτούμε και το φιλμάκι με αποσπάσματα από το βιβλίο Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ που προβάλλαμε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης - παρουσίασης στο βιβλιοπωλείο μας τον Οκτώβριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: