Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Από τα σαλόνια των ΜΜΕ η λίστα των 15

Τελικά το βραβείο Αναγνωστών δε θα δοθεί μόνο από τις λέσχες ανάγνωσης, πρόταση στην οποία αντιδράσαμε και συζητήσαμε διεξοδικά σ’ αυτό το μπλογκ, αλλά οι λέσχες έβαλαν για τα καλά το χεράκι τους στην όλη διαδικασία καθώς ήταν αυτές που επέλεξαν τους τελικούς τίτλους.
Πρώτες εκτιμήσεις:
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλα τα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα, είναι τα γνωστά, εκείνα ακριβώς που παίζουν συνεχώς στις στήλες των ευπώλητων και ταυτόχρονα στα σαλόνια των εφημερίδων και άλλων μέσων επικοινωνίας.
Από την άλλη εκτός λίστας έμειναν βιβλία, που η κυκλοφορία και μόνο ενός τίτλου, πιθανά να υπερβαίνει το σύνολο των δεκαπέντε.
Κανένας βέβαια από τους «υπεύθυνους» δεν θα μας ξεκαθαρίσει τι τελικά βραβεύουμε και με ποια κριτήρια η κάθε λέσχη αποφασίζει πριν από μας για μας.
Κανένας βέβαια δεν θα απαντήσει στο ερώτημα αν όσοι επέλεξαν είχαν την επάρκεια να ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρόκληση.

Κι ακόμα διαπιστώσαμε όταν θελήσαμε να κάνουμε ένα τσεκάρισμα για τα βιβλία που κόπηκαν ότι δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ ο κατάλογος που είχε σταλεί στις λέσχες με τα βιβλία όλης της λίστας. Γιατί;
Με την ευκαιρία λοιπόν του διαγωνισμού αξίζει να θυμηθούμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις θέσεις που πήραν άνθρωποι του βιβλίου στο διάλογο που έγινε το μήνα Ιούνιο στο μπλογκ μας.

Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας
Υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος καταλληλότερος φορέας για να εκφράσει την άποψή του σχετικά με το ποιοτικά αναγνωρίσιμο, άρα και βραβεύσιμο, βιβλίο; Επιμένω πως όχι.

Άρης Μαραγκόπουλος
συγγραφέας, μεταφραστής, κριτικός βιβλίου
Ας μην εθελοτυφλούμε. Κατά τη χώρα και η ανάγνωσή της. Κατά την ανάγνωση και οι βραβεύσεις.

Στεφανάκης Δημήτρης, συγγραφέας
Ας οραματιστούμε όλοι μαζί ένα κόσμο με λιγότερα βραβεία και διακρίσεις αλλά περισσότερη ουσία και κόπο στην δημιουργική διαδικασία της γραφής.

Μάκης Καραγιάννης
συγγραφέας, συνεκδότης του περιοδικού "
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" της Κοζάνης
Νομίζω ότι «οι αναγνώστες» δίνουν καθημερινά το βραβείο τους με τις εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις συγκεκριμένων ευπώλητων. Ο χρόνος βέβαια θα κάνει τη δουλειά του και θα αποδώσει δικαιοσύνη, εντάσσοντας τα σημαντικά στον λογοτεχνικό κανόνα και ρίχνοντας τα υπόλοιπα στη χωματερή της λήθης.

Γιάννης Χαιρετάκης,
συγγραφέας αλλά και μέλος ομάδας ανάγνωσης
Αντικειμενικά κριτήρια επιλογής ενός έργου τέχνης δεν υπάρχει. Ποιος θέτει τα κριτήρια και με ποια κριτήρια αυτός θέτει τα κριτήρια; Τα ερωτήματα είναι πολλά, γνωστά και αναπάντητα. Επομένως και η επιλογή ενός βιβλίου (ή του βιβλίου της χρονιάς) είναι εξορισμού υποκειμενική.

Βενετία Αποστολίδου
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής λογοτεχνίας ΑΠΘ
Ωστόσο συμφωνώ μαζί σας ότι θα έπρεπε να προηγηθεί μια έρευνα για τις λέσχες ανάγνωσης. Ποιες είναι, πού βρίσκονται, από πόσα και τι είδους μέλη αποτελούνται (όχι ονόματα φυσικά), τι είδους βιβλία διαβάζουν κλπ. Μια τέτοια έρευνα θα ήταν πολλαπλώς σημαντική για τη μελέτη της ανάγνωσης στην Ελλάδα.

Μαρία Σκιαδαρέση, συγγραφέας
Σήμερα τα βραβεία είναι της μόδας γενικώς τα περιοδικά ποικίλης ύλης και η τηλεόραση βραβεύουν τον άντρα, τη γυναίκα, το τραγούδι της χρονιάς. Δεν θα έλλειπε το βιβλίο από το πανηγύρι!

Γιώργος Χ. Θεοχάρης
Ποιητής,Διευθυντής του περιοδικού Εμβόλιμον (Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας)
Κάθε χρόνο πιστεύω πως κυκλοφορεί σε κάθε λογοτεχνικό είδος ένα τουλάχιστον βιβλίο αξιότερο από αυτά που βραβεύονται.

Λαμπρόπουλος Νίκος, βιβλιοπώλης
Το βραβείο Αναγνωστών το χρησιμοποιούμε απροσχημάτιστα ως όχημα για να προπαγανδίσουμε τις Λέσχες Ανάγνωσης. Άρα συνειδητά το απαξιώνουμε ακόμα περισσότερο αφού το βάζουμε να υπηρετήσει άλλο σκοπό απ’ αυτόν για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Ανδρέας Μήτσου,
συγγραφέας, κάτοχος 1ου βραβείου αναγνωστών 2007
Ποιος είναι λοιπόν ο αναγνώστης, τι ρόλο καλούνται να παίξουν οι λέσχες αναγνωστών, οι κριτικοί λογοτεχνίας, πώς διαμορφώνεται η διαδικασία του βραβείου αναγνωστών και ποιες οι επιπτώσεις του στην ανάδειξη ενός βιβλίου, είναι ερωτήματα που επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες.

Για όλο το διάλογο πατήστε
ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: