Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Πίστη στο Χρήμα και στο Θεό. Ένα όνειρο που ξεθωριάζει

Ο συγγραφέας ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

Σε μια πόλη που έγλειφε τις πληγές της, από τον καταστροφικό αέρα του αιώνα, που είχε προηγηθεί, η αίθουσα του βιβλιοπωλείου ήταν ασφυκτικά γεμάτη – ξεπερνώντας κάθε προσδοκία μας – και η παρουσίαση του βιβλίου HOMO AMERICANUS μαζί με την πλούσια και γόνιμη συζήτηση, μας καθήλωσε για δυο ώρες και κάτι.
Την εκδήλωση άνοιξε ο δημοσιογράφος και ποιητής Κώστας Καναβούρης ο οποίος με το γλαφυρό του λόγο μας εισήγαγε στον τρόπο σκέψης του συγγραφέα, σημειώνοντας την δυσκολία του εγχειρήματός αλλά και την αξιοποίηση στο έπακρο του πλούτου γνώσεων του και τον αριστοτεχνικό χειρισμό του θέματος.

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπασωτηρίου ανέλυσε διεξοδικά τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός σήμερα και κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθηκε η σημερινή ταυτότητα των Αμερικανών.
Καταθέτοντας προβληματισμό και θέσεις από μελέτες του, ανέδειξε τους κοινωνικοπολιτικούς και ιδεολογικούς συντελεστές που συνθέτουν το Αμερικανικό μοντέλο και στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της θρησκείας με τα ιδιαίτερα προτεσταντικά χαρακτηριστικά στη διαμόρφωση της Αμερικανικής ιδιαιτερότητας, στη θέση και το ρόλο των μεταναστών αλλά και στη σταδιακή εξαφάνιση της ηρωικής Αμερικανικής Αριστεράς από το ανηλεές κυνήγι της από τη μαφία σ’ όλες τις βαθμίδες εξουσίας.
Κι όλα αυτά με συνεχείς αναφορές σε φιλοσόφουςκαι διανοούμενους, όπως του Χέγκελ, του Μίλερ και του Τσόμσκι, του Ζίζεκ και του Ρόρτυ, του Χάμπερμας και του Ρίφκιν, του Φουκουγιάμα και της Κρίστεβα.
Η λογοτεχνία επίσης, που έχει - όπως χαρακτηριστικά είπε στην εισαγωγή του ο Κ. Καναβούρης - τους δικούς της τρόπους να καταγράφει τα γεγονότα, αποτέλεσε εργαλείο για να καταδείξει ο Παπασωτηρίου τη διαμόρφωση της Αμερικανικής συνείδησης μέσα από τα μονοπάτια της γραφής του Μέλβιλ και του Χόθορν, του Καπότε και της Όουτς, του Τζον ΝτοςΠάσος και του Μίλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: