Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

«Ευρίπου οι ακατάληπτες παλίρροιες...» για μια απολαυστική ανάγνωση


Στα ράφια μας και πάλι ένα από τα καλύτερα βιβλία – λευκώματα που έχουν κυκλοφορήσει με αναφορά σε πόλεις στη λογοτεχνία. Πρόκειται για την έκδοση  «Ευρίπου οι ακατάληπτες παλίρροιες...» εκδόσεις ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ, του βιβλιοπωλείου της φίλης μου Βίκυς Στεφανή στη Χαλκίδα.
[...] Το βιβλίο φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει τη Χαλκίδα κοιταγμένη μέσα από νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα, παλιότερα και σύγχρονα, που παρακολουθούν την πόλη στο αμετακίνητο ταξίδι της μέσα στο χρόνο. Είναι δηλαδή μια ανθολογία κειμένων για τη Χαλκίδα. Ο υπότιτλός της ακριβολογεί: "Η Χαλκίδα στη λογοτεχνία". Όχι "Η λογοτεχνία στη Χαλκίδα". Άλλο κεφάλαιο ετούτο, μεγάλο και σημαντικό, όμως άλλο.
"Η Χαλκίδα στη λογοτεχνία" είναι από μόνο του ένα τεράστιο θέμα. Θα ήταν αδιανόητη η εξάντλησή του σε ένα λεύκωμα. Αναζητήσαμε λοιπόν κείμενα που να μπορούν να συνυπάρξουν λειτουργικά στην προσπάθεια για αναπαράσταση της ψυχής της πόλης, κείμενα που έχουν ταξιδέψει τη Χαλκίδα και την έχουν καλοσυστήσει ή θα μπορούσαν να τη συστήσουν στον πανελλήνιο κοινό. Και πάλι όμως το εγχείρημα φάνταζε γιγαντιαίο και η υλική πραγμάτωσή του προβλεπόταν ογκωδέστατη. Αποφασίσαμε λοιπόν να μείνουμε στην πεζογραφία, επειδή θεωρήσαμε ότι αυτή καθρεφτίζει αντιπροσωπευτικότερα την πόλη, και περιοριστήκαμε σε ελάχιστα ποιήματα, ειδικά επιλεγμένα, για να διανθίσουν ποιητικά το εγχείρημα, με ονόματα που σφράγισαν τη λογοτεχνική Χαλκίδα.
[...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Σας το προτείνουμε για μια απολαυστική ανάγνωση.


Ευρίπου οι ακατάληπτες παλίρροιες...
Η Χαλκίδα στη λογοτεχνία
επιμέλεια:
 Άγγελος Γ. Μαντάς
κείμενα: Συλλογικό έργο

Διάμετρος
, 2005
284 σελ.]
Τιμή € 22,00

Δεν υπάρχουν σχόλια: