Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ : ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ. Δύο συλλογές διηγημάτων εξαιρετικά ενδιαφέρουσες



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ-ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ





Απόσπασμα από το βιβλίο

Ορλί. Τέλη φθινοπώρου του 1974. Επιτέλους στο Παρίσι. Όχι βιβλία, φυλλάδες, λόγια και πρώην αξιέραστες δεσποσύνες από καθέδρας της οδού Σίνα. Κατευθείαν στον αστερισμό του θρύλου. Ο πρώτος αστερισμός.
Αλλά το Παρίσι είναι η καρδιά της εξέγερσης. Σημάδια παντού. Από τα πιο χωνεμένα μέχρι τις φωτιές του μέλλοντος. Έτσι έχω μάθει για τούτη την πόλη όπου ο οι ιδέες, οι καλές τέχνες, τα οδοφράγματα και ο έρωτας είναι συστατικό της δημοκρατίας. Πως όλα εδώ δοκιμάζονται. Πως θα δοκιμαστώ και γω. Πως φεύγω με μαύρα μαλλιά κοράκου χρώμα και θα επιστρέψω με άσπρα. Έτσι μου είπαν οι παλιοί. Στον αστερισμό της εξέγερσης λοιπόν. Ο δεύτερος αστερισμός.   



Απόσπασμα από το βιβλίο


Κύλησε η ζωή. Άλλα οκτώ χρόνια σαν χείμαρρος. Τόσα χρειάστηκαν για να αράξει οριστικά ο ανοιχτός Εμφύλιος σε νόμους και κιτάπια. Ειρήνη μετά βεβαιότητος. Προπαραμονή του Αγίου Αρτεμίου. Όλοι είναι έξω. Ασχολούνται με στολισμούς, καθαριότητα και ελπίδα για καλό καιρό. Η λιτανεία φέτος θα περάσει για πρώτη φορά από αυτό το σταυροδρόμι. Λίγο πριν το μεσημέρι φτάνει στην πόρτα της Ιφιγένειας μέσω Ερυθρού Σταυρού ένα ανοιχτό γράμμα. Από τις εσχατιές της Σοβιετικής Ένωσης.


Λίγα λόγια  για τον συγγραφέα


Ο Σταύρος Σταμπόγλης γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Φοίτησε στο ΙΓ' Γυμνάσιο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της τεχνικής σχολής Δοξιάδη (ΑΤΙ) και διπλωματούχος Αρχιτέκτων DESA. Σπούδασε στη Γαλλία (UP6 και Ειδική Αρχιτεκτονική Σχολή Παρισιού, ESA). Εργάστηκε στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Σήμερα είναι ομότιμο μέλος του ΤΕΕ. Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 2007. Είναι μέλος του "Κύκλου ποιητών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: