Σάββατο 13 Μαΐου 2023

ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ;

Το λογοτεχνικό περιοδικό "Φρέαρ" ζήτησε να καταθέσουμε τις απόψεις μας για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.
Σήμερα μας δημοσίευσε. Όποιος ενδιαφέρεται ας κλικάρει πάνω στη φωτογραφία για να διαβάσει όλο το κείμενο. 


Το παραθέτουμε κι εδώ για όσους δεν είναι ευανάγνωστο από την εικόνα.
ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ;
Οι μήνες μετά την δεκαετή κρίση και την καραντίνα λόγω covid δημιούργησαν αναμφίβολα στα μικρά βιβλιοπωλεία έντονο προβληματισμό όσον αφορά την βιωσιμότητά τους.
Δεν βρίσκω πως είναι ώρα να μιλήσουμε πάλι για την αναγκαιότητα ύπαρξής τους και την προσφορά τους στον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Είναι χιλιοειπωμένα.
• Τώρα θα πρέπει ν’ απαντήσει η ίδια η κοινωνία αν τα θέλει, στηρίζοντάς τα.
Αν τα θέλει για να ενημερώνεται σωστά, πλουραλιστικά, ξεφυλλίζοντας και μυρίζοντας το χαρτί, συζητώντας με τον βιβλιοπώλη για την όσο καλύτερη επιλογή, αποδεχόμενη στην πράξη επιτέλους ότι κάθε βιβλιοπωλείο είναι κι ένα κύτταρο πολιτισμού. Ότι στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς ή της κάθε μικρής πόλης ακόμη κι αν έχει πληρώσει κάτι παραπάνω, το κέρδος που αποκομίζει από την ύπαρξή του είναι πολλαπλάσιο.
• Τώρα θα πρέπει ν’ απαντήσει εμπράκτως η Πολιτεία
α) προωθώντας επιτέλους τον θεσμό πιστοποίησης των μικρών ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων που δεν θα είναι ένας τίτλος δίχως νόημα αλλά θα τα προστατεύει προσφέροντας κίνητρα και σπρώχνοντας το αγοραστικό κοινό προς αυτά, όπως ακριβώς προτάθηκε πριν λίγα χρόνια από την ομάδα εργασίας βιβλίου επί υπουργίας Αρ. Μπαλτά και Λυδίας Κονιόρδου.
β) ψηφίζοντας νομοσχέδια που υπάρχουν από ολοκληρωμένες μελέτες στα συρτάρια του ΥΠΠΟ, για την δημιουργία εκείνων των φορέων που θ’ ασχοληθούν με την υπόθεση του βιβλίου και της ανάγνωσης στηρίζοντας ολόκληρο τον κλάδο.
γ) λαμβάνοντας επιτέλους μέτρα προστασίας τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
• Τώρα θα πρέπει ν’ απαντήσουν με τη στάση τους οι εκδότες παύοντας να πατούν σε δύο βάρκες. Η καραντίνα «έδειξε» ότι δίχως τα φυσικά μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία το εμπόρευμά τους δεν προχωράει. Έδειξε ότι ο αρχικός ενθουσιασμός για μαζικές ηλεκτρονικές ή άλλου είδους πωλήσεις ήταν ματαιοπονία. Αν δεν πάρει ο καθένας τους προσωπικά τα μέτρα του ώστε να μην υπάρχει αυτό τα χάος στις τιμές πώλησης μεταξύ των μικρών βιβλιοπωλείων και των «ολιγοπωλίων» δεν υπογράφουν μόνο τη σταδιακή συρρίκνωση των μικρών αλλά καθιστούν αβέβαιο και το δικό τους μέλλον.
Όσον αφορά το ερεθιστικό ερώτημά σας για «τα ευπώλητα των εφημερίδων».
Είναι φαντάζομαι τις περισσότερες φορές το ανέκδοτο της εβδομάδας για τους βιβλιόφιλους.

Νίκος Λαμπρόπουλος
Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
Λιβαδειά

Κι όποιος θέλει να δει και απόψεις άλλων συναδέλφων ας τσεκάρει στον παρακάτω σύνδεσμο με τα περιεχόμενα του τεύχους https://mag.frear.gr/teychos-9/

Δεν υπάρχουν σχόλια: