Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Για κάθε άνθρωπο … που θέλει να λέγεται Άνθρωπος ... βιβλία - "όπλο" για το καλοκαίρι ή ΣΤΑΛΙΝ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙΣ

Αναγνώστης που ακολούθησε τις οδηγίες του «Ριζοσπάστη» όπως αποθανατίστηκε από το φωτογραφικό μας φακό σε παραλία στις διακοπές.
Για την ιστορία πριν λιποθυμήσει βρισκόταν στη σελ. 15, γραμμή 15, του 15ου τόμου των Απάντων του Στάλιν.


"Oι εφημερίδες, ως γνωστόν, είθισται να προτείνουν βιβλία για το καλοκαίρι. Αυτό πράττει και ο Pιζοσπάστης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Σύγχρονη Eποχή", στο φύλλο της 6ης Iουλίου. Yπό τον τίτλο "Bιβλία-'όπλο'" για κάθε εργαζόμενο", εξηγεί ότι "οι διακοπές, εκτός από χρόνος ξεκούρασης και χαλάρωσης, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για τη διεύρυνση των γνώσεών μας". Kαθώς μάλιστα "η μάθηση, η αυτομόρφωση, για τους κομμουνιστές, για κάθε προοδευτικό άνθρωπο είναι βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του", η εφημερίδα συστήνει "μια σειρά από βιβλία ιδεολογικού, πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου". Τα παραθέτω, με τη σειρά της παρουσίασης:
1. I.B. Στάλιν, "Άπαντα", τόμος 14ος.
2. I.B. Στάλιν, "Άπαντα", τόμος 15ος.
3. "Oι θέσεις και το κατασταστικό της Kομμουνιστικής Διεθνούς, όπως ψηφίστηκαν στο B Συνέδριο της Πετρούπολης-Mόσχας, 6-25 Iουλίου 1920 (ανατύπωση).
4. "O σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός", συλλογή κειμένων με επιμέλεια της Iδεολογικής Eπιτροπής της K.E. του KKE.
5. "O αντικομμουνισμός χθες και σήμερα", της Iδεολογικής Eπιτροπής της K.E. του KKE.
6. Aναστάσης I. Γκίκας, "Oι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην EΣΣΔ".
7. Aνατύπωση δύο τόμων της "Nέας Γενιάς", του περιοδικού της EΠON (1944-1946).
8. "Συζήτηση για θέματα πολιτικής οικονομίας, στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην EΣΣΔ".
9. "Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων", πόνημα κι αυτό της Iδεολογικής Eπιτροπής της K.E. του KKE."

Το πρωτοδιάβασα σε σχόλιο του Στρατή Μπουρνάζου στην «ΑΥΓΗ» ημ/νία καταχώρησης : 25/07/2008 και το θεώρησα τραβηγμένο αστείο παρ’ όλη την επισήμανση ότι δεν πρόκειται για καλαμπούρι. Έτσι ανέτρεξα στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ όπου εμβρόντητος είδα το κείμενο που για τους δύσπιστους σαν εμένα αντέγραψα και επικολλώ μαζί με το τελευταίο σχόλιο του κ. Μπουρνάζου.

Nομίζω ότι ποτέ -ούτε στις εποχές της μεγαλύτερης δόξας του σταλινισμού, τότε που τον Στάλιν τον είχαν εικόνισμα εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο - ο Pιζοσπάστης και το KKE δεν είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο περιχαράκωσης και ένδειας, όσον αφορά το βιβλίο. Mια σύγκριση με τα ανατυπωμένα τεύχη της Nέας Γενιάς είναι καταλυτική. Kαι, τελικά, το μόνο κέρδος "σε γνώση και διεύρυνση των οριζόντων" από τα "προτεινόμενα" είναι το πόσο η στενοκεφαλιά και ο στενός κορσές της κουκουέδικης κομματικότητας μπορούν να συνθλίψουν τη χαρά και τον πλούτο της ανάγνωσης.
κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια: