Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Στο βιβλίο «Όλα σού τα 'μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» το βραβείο αναγνωστών 2008

Στο μυθιστόρημα «Όλα σού τα 'μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά (εκδόσεις Πατάκη) απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Αναγνωστών, έναν θεσμό που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αυτογνωσίας, μέσα από τη δοκιμασμένη σχέση δάσκαλου - μαθήτριας.
Η σχετική ψηφοφορία το ανέδειξε πρώτο, μεταξύ των δεκαπέντε μυθιστορημάτων της «βραχείας λίστας» που είχε προκύψει σύμφωνα με τις προτάσεις (χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια) των μελών από τις Λέσχες Ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα (150 τον αριθμό).

Η βράβευση του βιβλίου αποτυπώνει απολύτως την επιρροή που ασκούν τα ΜΜΕ στο μέσο αναγνώστη - τόσο με την προβολή στα σαλόνια τους όσο και με τις αμφιλεγόμενες λίστες ΕΥΠΩΛΗΤΩΝ - και επιβεβαιώνει απόλυτα τις θέσεις που αναπτύξαμε σ’ αυτό το blog με κυρίαρχη τη ρήση του Άρη Μαραγκόπουλου
« Ας μην εθελοτυφλούμε. Κατά τη
.
χώρα και η ανάγνωσή της. Κατά
.
την ανάγνωση και οι βραβεύσεις..»

2 σχόλια:

librarian είπε...

Οι λίστες ευπωλήτων είναι όντως αμφιλεγόμενες (και χαίρομαι που διαβάζω την αλήθεια) αλλά για το συγκεκριμένο βιβλίο δεν χωράει αμφιβολία ότι ήταν στις λίστες μήνες μόνο και μόνο επειδή απλά πουλούσε.
Η τηλεόραση όμως βοήθησε αρκετά να διαδοθεί το εν λόγω βιβλίο στο μέσο αναγνώστη. Κακό δεν είναι.
Ωστόσο, θαρρώ πως ανάμεσα στα υποψήφια βιβλία υπήρχαν σαφώς καλύτερα.

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

προς librarian

Σίγουρα δεν ήταν από τα άσχημα βιβλία.
Απλά μια χρυσή μετριότητα. Τίποτα παραπάνω. Βέβαια πως να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο έτσι που έχει διαμορφωθεί το αναγνωστικό κοινό; Θα μπορούσε κι ίσως και να έπρεπε, με βάση τα πραγματικά στοιχεία των βιβλίων που διάβασαν οι Έλληνες το χρόνο που πέρασε, να είχε πάρει το βραβείο κάποιο πολύ - πολύ χειρότερο ποιοτικά.
Όσο για τη θέση μου σχετικά με τις περιβόητες λίστες ευπωλήτων σε παραπέμπω σε προηγούμενο post. Κοίταξέ το στη στήλη δεξιά «Θέσεις και αντιθέσεις με ονοματεπώνυμο» και τίτλο Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΥΠΩΛΗΤΩΝ.