Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας με εξαιρετική επιτυχία το βιβλίο του Γ.Χ. ΘΕΟΧΑΡΗ «ΔΙΣΤΟΜΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 - ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ»

Άποψη της κατάμεστης αίθουσας του Πολεμικού Μουσείου
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών παρουσιάστηκε χθες το βράδυ το βιβλίο του Γιώργου Χ. Θεοχάρη ''Δίστομο 10 Ιουνίου 1944-Το Ολοκαύτωμα'' εκδ. βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ με πρωτοβουλία του Δήμου Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας και του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου.

Η περιγραφή που ακολουθεί είναι από τους παρόντες δημοσιογράφους του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εξήντα οχτώ χρόνια μετά τη Σφαγή του Δίστομου στις 10 Ιουνίου 1944, που συγκλόνισε τον κόσμο και συνεχίζει με τον πολύπλευρο αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων των Ναζί, το βιβλίο που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο 2011 στην κατηγορία "Χρονικό - Μαρτυρία", είναι μια συγκέντρωση κειμένων (μαρτυριών, ιστορικών αποτυπώσεων, ρεπορτάζ, λογοτεχνικών προσεγγίσεων) για τη σφαγή του Διστόμου, η οποία συμπληρώνεται από ένα 16σέλιδο με αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
Άποψη της κατάμεστης αίθουσας του Πολεμικού Μουσείου
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της επιτροπής βράβευσης, "το έργο του Γ. Θεοχάρη ξεχώρισε για την πληρότητα της τεκμηρίωσης, τη σαφή και ξεκάθαρη αφήγησή του, τη σφαιρικότητα της παρουσίασης των τραγικών γεγονότων του Διστόμου και την άρτια σύνθεση εξωτερικών αποτιμήσεων με τις προσωπικές βιωματικές αφηγήσεις και τις λογοτεχνικές αποδόσεις των συμβάντων".

"Το βάρος της μνήμης ας κάνει το λαό μας να συμπεριφέρεται πολιτικά με τρόπο που τα μορφώματα της ιδεοληψίας του φασισμού να μην έχουν θέση στη χώρα" δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συγγραφέας του βιβλίου, Γ. Θεοχάρης.

Λουκάς Δημάκας, Γιώργος Θεοχάρης, Ηλίας Νικολακόπουλος
Τη συνέχιση των πολύχρονων αγώνων των κατοίκων του Διστόμου για τις αποζημιώσεις από την σημερινή Γερμανία, ανέφερε ο συντονιστής της εκδήλωσης, δηµοσιογράφος Λουκάς Δηµάκας.

"Η μνήμη δεν είναι κάτι που μπορεί να διαρκεί τόσο πολύ. Υπάρχουν μνήμες που σβήνουν και μνήμες που φεύγουν. Σήμερα καταλαβαίνουμε γιατί η μνήμη του Διστόμου παραμένει τόσο ζωντανή" τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.
Λουκάς Δημάκας, Γιώργος Θεοχάρης, Ηλίας Νικολακόπουλος
"Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει ξεκινήσει μια διαφορετική προσέγγιση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ώστε να θεωρείται ως ένας ευρωπαϊκός εμφύλιος πόλεμος. Στην αναθεωρητική αυτή προσέγγιση υπάρχει ένα αγκάθι. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, όπου κορυφώθηκε η απάνθρωπη μεριά του Ναζισμού", τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος, κάνοντας αναφορά στον πόλεμο της μνήμης που έχει ξεσπάσει και στην Ελλάδα με μια προσπάθεια εξαγνισμού των δοσιλόγων και απονομιμοποίησης της Εθνικής Αντίστασης.

"Η Ελλάδα η μόνη χώρα όπου λόγω του εμφυλίου δεν τιμωρήθηκαν οι συνεργάτες των κατακτητών. Το να υπενθυμίζουμε γεγονότα τόσο κορυφαία είναι στοιχεία που πρέπει να αποτελούν συνεχώς σημεία αναφοράς ακόμη και σε όσα συμβαίνουν σήμερα", σημείωσε. "Ο αγώνας για τις αποζημιώσεις δεν είναι μια οικονομική διεκδίκηση αλλά μια διεκδίκηση της μνήμης. Οι εγκληματίες δεν έχουν ακόμη και σήμερα τιμωρηθεί", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ένα σημαντικό εργαλείο να διατηρηθεί η μνήμη ενάντια στη βαρβαρότητα.


"Δεν είμαι ιστορικός. Είμαι ποιητής. Η ποιητική μου δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο με την μνήμη. Έτσι και εδώ στην μνήμη οδηγήθηκα", είπε στην ομιλία του ο συγγραφέας κ. Θεοχάρης. Γεννημένος σε διπλανό χωριό, βίωσε την μνήμη, το μάτωμα της ψυχής και το βαθύ πένθος της Σφαγής στα θρανία, τις μαθητικές παρέες του Γυμνασίου Δίτομου όπου φοίτησε.

"Το εύγε ανήκει στα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου που έπεισαν τους κάτοικους του Διστόμου να μοιραστούν μαρτυρίες και φωτογραφίες¨ υπογράμμισε αφιερώνοντας το βιβλίο στην ιερή μνήμη των νεκρών στο Δίστομο και την εκδήλωση στο συμμαθητή του Γιάννη Καΐλη, "το τελευταίο θύμα της φασιστικής μισαλλοδοξίας από το Δίστομο".
Ιωάννης Πατσαντάρας, Δήµαρχος Διστόµου - Αράχωβας-Αντίκυρας
"Το βιβλίο του είναι ένα μοναδικό ταξίδι στα γεγονότα" είπε στον χαιρετισμό του ο Ιωάννης Πατσαντάρας, Δήµαρχος Διστόµου - Αράχωβας- Αντίκυρας, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του μαθητή του Δηµοτικού Σχολείου Διστόµου , Κωνσταντίνου Δηµάκα.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγινε απαγγελία Επιγράµµατος για το Δίστοµο του Γιάννη Ρίτσου και διαβάστηκαν μαρτυρίες επιζώντων από τη Γιώτα Φουντά - Κοτρογιάννου, τη Διστοµίτισσα συγγραφέα Καίτη Μανωλοπούλου και από τους ηθοποιούς Ειρήνη Μαργαρίτη και Έλενα Πάσσου.

Ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δίστομου - Αράχοβας - Αντίκυρας και του Πολιτισμικού Συλλόγου Δίστομου έδωσε το "Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδελφού" που τραγούδησαν η Γιώτα Αλογάρη και η Πέπη Θεοχάρη και το "Εδώ το λένε Δίστομο" του Στάθη Σταθά από τον Λουκά Τζιτζώκο.

Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Φρ. Φράγκος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ήταν ενταγμένη στο πολυήμερο πρόγραμμα πολιτιστικών - αθλητικών εκδηλώσεων που εξελίσσεται στο Δίστομο και κορυφώνονται την Κυριακή 10 Ιουνίου με το Μνημόσυνο και την πορεία στο Μαυσωλείο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: