Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Με την παρουσίαση του βιβλίου "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου" του Γιάννη Καλπούζου έκλεισε κατά τον ιδανικότερο τρόπο και η 23η περίοδος εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου μας.

Με την παρουσίαση του βιβλίου "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου" του Γιάννη Καλπούζου έκλεισε κατά τον ιδανικότερο τρόπο και η 23η περίοδος εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου μας. Στο κατάμεστο βιβλιοπωλείο μας ο συγγραφέας και το κοινό της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ επιβεβαίωσαν κατά τρόπο επιβλητικό τις αμοιβαίες σχέσεις αγάπης και εκτίμησης.

Ο Γιάννης Καλπούζος αναφέρθηκε στο βιβλίο του λέγοντας πως το " Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου" εξελίσσεται από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 1994, ενώ με μικρές αναδρομές φτάνει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940.
Διαδραματίζεται κυρίως στην Άρτα και στην Αθήνα και πραγματεύεται το μεγαλείο του έρωτα, ο οποίος μεταβολίζεται στο κείμενο σε λογοτεχνικό καρπό.
Συγχρόνως μέσα από τα πρόσωπα και την πολυπλοκότητα των σχέσεων απεικονίζεται η σύγχρονη Ελλάδα, ενίοτε με κωμικό και έντονα σαρκαστικό τρόπο, ενώ στις τελευταίες σελίδες αποδεικνύεται ότι πολλά από όσα συμβαίνουν στο βιβλίο κτίζουν σαν κομμάτια του πάζλ μια αλληγορία για τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου στην Ελληνική κοινωνία.
Παράλληλα το μυθιστόρημα ασχολείται με θέματα όπως: οι τόσο ξεχωριστές για τον καθένα πορείες των ανθρώπων την ίδια στιγμή, την αξία της ατομικής καλλιέργειας της ψυχής και του πνεύματος, πόσο το συναίσθημα επηρεάζει τη λογική, πόσο τα κρίματα των προηγούμενων γενιών βασανίζουν τις επόμενες και πολλά άλλα.
Τέλος ο έρωτας και η αγάπη, σε μια κοινωνία που τη χαρακτηρίζει ο εγωκεντρισμός και η ιδιοτέλεια, έρχονται να μεταλλάξουν το "δικό μου" και να το κάνουν "δικό σου", εξού και ο τίτλος: "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου".




Και το τραγούδι "Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου" σε στίχους Γιάννη Καλπούζου που αποτελεί τον τίτλο του βιβλίου, σε απόδοση της Γλυκερίας και μελοποίηση από τον Χριστόφορο Γερμενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: