Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Εμείς (οι Ελληναράδες) και οι «άλλοι»

GHEYN, Jacob de IIWoman and Child looking at a Picture Book

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι και τόσο σύμπτωση
Εικόνα 1η
Ο οικονομικός μετανάστης με τη γυναίκα του εισήλθαν στο χώρο του βιβλιοπωλείου. Φτωχικά ντυμένοι αλλά πεντακάθαροι, κουρασμένοι αλλά αξιοπρεπέστατοι , ζήτησαν τα ξενόγλωσσα βιβλία που έγραφαν τα χαρτάκια για τα δυο παιδιά τους. Όσοι έχετε μία στοιχειώδη επαφή με την αγορά των βιβλίων, κυρίως της Αγγλικής γλώσσας, θα υποψιαστήκατε ήδη το σοκ που υπέστησαν οι άνθρωποι όταν άκουσαν το κόστος των βιβλίων που γι αυτούς αντιπροσώπευε πιθανά μεροκάματα δύο εβδομάδων.
Ένοιωσα άβολα και ευγενικά τους πρότεινα να πάρουν τα βιβλία και να μου φέρουν τα χρήματα σε τρεις ή και τέσσερις δόσεις.
- Έχω εμπιστοσύνη. Από ανθρώπους σαν εσάς δε χάνονται χρήματα. Το ξέρω θα μου τα φέρετε.
Ένας κόμπος είχε σταθεί στο λαρύγγι του Αλβανού πατέρα. Τα λόγια θα έβγαιναν με δυσκολία. Αντί λοιπόν να μιλήσει αγκάλιασε τρυφερά τη γυναίκα του, κοιτάχτηκαν στα μάτια, έτσι τα είπαν ΟΛΑ μέσα σε κάποια δευτερόλεπτα, και αφού με ευχαρίστησε, απέρριψε την προσφορά μου ψελλίζοντας
- Δεν πειράζει αφού πρόκειται για την πρόοδο των παιδιών ορίστε τα χρήματα. Θα τα βολέψουμε. Έφυγαν σφιχταγκαλιασμένοι, να δώσουν ο ένας κουράγιο στον άλλο, και για να μη δούμε τα δάκρυα με τα οποία πότιζαν των παιδιών τους τις σπουδές.

ΥΓ. Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το μοναδικό αλλά το πιο χαρακτηριστικό. Επαναλήφθηκε με διάφορες παραλλαγές αρκετές φορές.

Εικόνα 2η
Ο Ελληναράς πατέρας, ντυμένος με αθλητική φόρμα που έβγαζε μάτια, βγήκε από προσκείμενο κατάστημα επωνύμων ενδυμάτων φορτωμένος τσάντες, που υποδήλωναν βεβαίως ότι το εμπόρευμά τους παραήταν αξιοσέβαστο, δεν άνοιξε αλλά έσπρωξε με αγένεια και αλαζονεία την πόρτα του βιβλιοπωλείου και με αγαναχτισμένο ύφος έβγαλε από την τσέπη ένα χαρτάκι, διάβασε λάθος το όνομα του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου που αναγραφόταν από τη δασκάλα του νηπιαγωγείου και έως ότου πληρώσει το δυσθεώρητο ποσόν των 6.50 € πέρασε γενεές δεκατέσσερις το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες του τις βαθμίδες φωνάζοντας στο τέλος
- Αυτή είναι η δωρεάν παιδεία!!!

ΥΓ. Δυστυχώς και αυτό το περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό αλλά το πιο χαρακτηριστικό. Επαναλήφθηκε με διάφορες παραλλαγές αρκετές φορές.

Εικόνα 3η
Εκμυστήρευση νηπιαγωγού. Στη βιβλιοθήκη του σχολείου, τα παιδάκια των αλλοδαπών είναι οι καλύτεροι αναγνώστες. Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι τα βιβλία που παίρνουν σπίτι τα επιστρέφουν όπως ακριβώς τα παρέλαβαν σε αντίθεση με τα βλαστάρια μας που όταν δε τα χάνουν, τα γυρίζουν φύλλο και φτερό ή γεμάτα λίγδες.

Κι ύστερα αναρωτιόμαστε, γιατί σηκώνουν τις σημαίες μας οι «άλλοι».
Κι ύστερα αναρωτιόμαστε, γιατί οι Ελληναράδες σαν τον κύριο που ανάφερα σκίζουν τα ιμάτια τους για τη δήθεν προσβολή των συμβόλων μας.
Κι ύστερα αναρωτιόμαστε, γιατί την ώρα που αγγίζουμε τον πάτο, οι άλλοι σηκώνουν τα μάτια στον ουρανό.

Βέβαια δεν είμαστε όλοι «Ελληναράδες». Το αντίθετο.
Βέβαια δεν είναι όλοι σαν τους Αλβανούς που ανέφερα. Ίσως το αντίθετο.
Όμως είναι φαινόμενα που επαναλαμβάνονται όλο και περισσότερο, είναι φαινόμενα που καταγράφω χωρίς λογοτεχνικές περικοκλάδες και δίχως λοιπές κοινωνιολογικές προσεγγίσεις. Απλά γιατί συνέβησαν στον έναν ή στον άλλο βαθμό και επαναλαμβάνονται καθημερινά. Για να πάψουμε γαμώτο να ζούμε με τις αυταπάτες που τεχνηέντως πλασάρουν οι κάθε λογής πατριδοκάπηλοι για τον «περιούσιο» λαό μας.

3 σχόλια:

Blog Team ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ είπε...

Εικόνες από τις πολλές μικρές και μεγάλες ιστορίες που ζούμε καθημερινά.

Μένω στο «περιούσιος», το μεγάλο σύγχρονο εκπαιδευτικό ψέμα που δεν μας αφήνει να αγαπούμε το διαφορετικό, να μαθαίνουμε και να εμπλουτίζουμε την κουλτούρα μας. Η κοινωνία μας είναι κατακερματισμένη και περιορίζεται στην ομάδα που ανήκουμε. Έξω από τον κύκλο μας είμαστε σχεδόν όλοι «ελληναράδες». Όμως δεν θα παρασυρθώ σε κοινωνικές αναλύσεις.

μαριάννα είπε...

Πόσο μιλάει στην ψυχή μου στο ποστ σου! Πόσο με άγγιξαν αυτά που πρόσεξες και που σε άγγιξαν και πόσο ίδια είναι με αυτά που παρατηρώ και ζω στο σχολείο. Ακριβώς οι γονείς που περιγράφεις, μα οι ίδιοι ακριβώς, έχουν παιδιά τους στην τάξη μου. Ααααχ! Αξιολάτρευτα παιδάκια, πόσο τυχερά και πόσο άτυχα συνάμα είστε...

ΑΦΗΓΗΤΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ είπε...

Ο ρατσισμός θα σταματήσει να υπάρχει, όταν ο άνθρωπος σταματήσει να διακρίνει διαφορές, είτε θετικές, είτε αρνητικές. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μόνο καλά παιδιά ή καλοί γονείς μεταναστών, αλλά, επειδή μας διακατέχει ρατσισμός, όπως υπερδιογκώνουμε τα αρνητικά, υπερδιογκόνουμε και τα θετικά αυτών που θεωρούμε διαφορετικών. Άν θέλουμε να νικήσουμε το ρατσισμό καλό είναι να διακρίνουμε τα κοινά στοιχεία, όποια είναι αυτα και όχι να προσπαθούμε να διαφοροποιούμαστε. Γιατί στο τέλος θα τιμάμαι τον κάθε μετανάστη ώς τέλειο μέχρι κάποιος άλλος μη σωστός να μας βλάψει με οποιδήποτε τρόπο.

Υ.Γ.: Όσο για τον Ελληνάρα πατέρα και τα 6,50ευρώ, καλά έκανε και δισανασχετούσε. Όλοι πληρώνουμε αυτή τη μη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και τη πληρωμένη Απογευματινή Ιδιωτική Παιδεία (Φροντηστήρια ή επιπλέον βιβλία)