Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ένα μαγευτικό ταξίδι στο σύμπαν




Ένα μαγευτικό ταξίδι στο σύμπαν μέσα από τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις που επικρατούν στην επιστημονική κοινότητα με ξεναγό τον καθηγητή αστροφυσικής του ΑΠΘ Λουκά Βλάχο απολαύσαμε στην ασφυκτικά γεμάτη - και πάλι - αίθουσα του βιβλιοπωλείου.
Γοητευτικός στο λόγο του τον οποίο συνόδευσε με οπτικό υλικό ο Λ.Β. εντυπωσίασε και ενθουσίασε το ακροατήριο ξεκινώντας με τη σημαντική παρατήρηση ότι η επιστήμη αναζητά την αλήθεια μέσα από το πείραμα και την παρατήρηση κι ότι οι θεωρητικές προτάσεις, σκέψεις και υποθέσεις είναι χωρίς αξία αν δεν αποδειχθούν από τα πειράματα.
Μίλησε για τη δημιουργία του σύμπαντος και τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης (το περίφημο Bing Bang) για την ειδική και τη γενική θεωρία της σχετικότητας και το τηλεσκόπιο του HUBBLE, για τη διαστολή του σύμπαντος και την εξέλιξή του με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, για να καταλήξει πως το σίγουρο είναι ότι

• Η κοσμολογία περνά μια γόνιμη και δημιουργική περίοδο και περιμένουμε σύντομα συνταρακτικές αναταράξεις…
• Για τους αστροφυσικούς … η «κρίση» είναι υπέροχο πράγμα… γιατί γεννά το νέο..
• Η αστροφυσική περιμένει τους νέους και τις νέες γιατί το σύμπαν είναι εδώ να το ανακαλύψουν.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αντάξια της ομιλίας και η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση του βιβλιοπωλείου να γίνουν ακόμα δύο ή τρεις αντίστοιχες εκδηλώσεις αμέσως μετά το καλοκαίρι στα πλαίσια του εορτασμού του Διεθνούς έτους αστρονομίας.


Παρακολουθείστε ηλεκτρονικά την ομιλία κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: