Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
συμμετέχει στο γιορτασμό

2009 Διεθνές έτος Αστρονομίας
400 χρόνια από την πρώτη χρήση του τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο
και σας προσκαλεί στην ομιλία με θέμα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Θα μιλήσει ο καθηγητής αστροφυσικής του τμήματος Φυσικής
στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης
ΛΟΥΚΑΣ ΒΛΑΧΟΣ
τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2009, στις 8:30 μ.μ.
στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
(Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49, πρώην Πεσ. Μαχητών, Λιβαδειά).

Ο Γαλιλαίος δείχνει στον Δόγη της Βενετίας Λεονάρντο Ντονά το τηλεσκόπιο

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
(Δημιουργία, δομή και εξέλιξη)
Κοσμολογία είναι η επιστήμη που μελετά το σύμπαν ως σύνολο. Χρησιμοποιώντας την επιστημονική μέθοδο, προσπαθεί να ανιχνεύσει την δημιουργία του, την σημερινή του δομή και την εξέλιξή του. Όπως όλες οι επιστήμες, η κοσμολογία δημιουργεί υποθέσεις και θεωρίες για το σύμπαν οι όποιες κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις για φαινόμενα που μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε με παρατηρήσεις. Με βάση πάντα τις παρατηρήσεις, οι θεωρίες μπορεί να απορριφτούν ή να τροποποιηθούν έτσι ώστε να ερμηνεύσουν τα δεδομένα. Σήμερα η επικρατέστερη θεωρία για τη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος είναι η θεωρία της ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ. Στη διάλεξη θα παρουσιάσουμε τη θεωρία αυτή και τις παρατηρήσεις που τη στηρίζουν αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για να ερμηνεύσει τις νεώτερες παρατηρήσεις. Τέλος θα συζητήσουμε τους περιορισμούς που θέτουν τα σύγχρονα πειράματα σε όλες τις θεωρίες για το σύμπαν αλλά και τις δικές σας ερωτήσεις και ανησυχίες σε θέματα που συνδέονται με τη σύγχρονη κοσμολογία.

Η ομιλία εντάσσεται στα πλαίσια των εορτασμών που θα γίνουν σε όλο τον κόσμο το 2009 για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. Το 2009 αποτελεί ένα χρόνο σταθμό για την αστρονομία, γιατί συμπληρώνονται 400 χρόνια από την πρώτη χρήση του τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο. Με αφορμή αυτήν την επέτειο η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) και η UNESCO οργανώνουν σε όλο τον κόσμο σειρές από εκδηλώσεις για τα επιτεύγματα της σύγχρονης αστρονομίας και την προσφορά της στην ανθρωπότητα και στον πολιτισμό μας (http://www.astronomy2009.org/general/).


Ο Λουκάς Βλάχος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λιβαδειά, είναι καθηγητής αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ (http://www.astro.auth.gr/~vlahos). Απέκτησε το πτυχίο Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. το 1972 με άριστα και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Maryland , Η.Π.Α., όπου και απέκτησε τα πτυχία M.Sc. (1976) και Ph.D. (1979). Από το 1981 μέχρι το 1985 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Maryland και ήταν υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούσε η NASA. Το 1985 επέστρεψε στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ., όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό (100) εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και το έργο του έχει γίνει ευρέως γνωστό, όπως δείχνουν και οι περισσότερες από χίλιες τριακόσιες (1300) αναφορές που έχουν γίνει σ’ αυτό. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας (http://www.helas.gr/) και πολλών διεθνών οργανισμών.

2 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά! Φαντάζομαι πως η φύση στη γειτονιά σας θα οργιάζει σε χρώματα και ευωδιές! :)
Καλή επιτυχία στις πάντα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σας!

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Καλό μήνα και σε σένα Μαριάννα.
Είναι γεγονός ότι οργιάζει η φύση στα μέρη μας αλλά μέρες σαν τη σημερινή μας αποπλανούν οι απίστευτες ομορφιές κάποιων ευτυχώς ξεχασμένων ακόμα (από βάρβαρους επιδρομείς)περιοχών της Εύβοιας.