Ευρείας αποδοχής και δημοσιότητας έτυχαν οι θέσεις που διατυπώσαμε σχετικά με το “βραβείο αναγνωστών” απο τις στήλες του παρόντος blog. Θέσεις τις οποίες προβάλλουμε με επιμονή τα τελευταία τρία χρόνια και φέτος τις κωδικοποιήσαμε, έγιναν αντικείμενο σχολιασμού και θετικών αντιδράσεων από συγγραφείς, δημοσιογράφους και κριτικούς.
Την ανάρτησή μας, επαναδημοσίευσε η ιστοσελίδα του “bookpress” , και την επανέφερε στο προσκήνιο στο νέο του τεύχος αρ. 4 το περιοδικό “the books' journal” όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.
Ενδιάμεσα ο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΣ στο ένθετο ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ της Καθημερινής του Σαββάτου 18-12-2010 έγραψε.
... Eνδιαφέρων ο προβληματισμός που έφτασε από τη Λιβαδειά από τον δραστήριο βιβλιοπώλη Nίκο Λαμπρόπουλο («Σύγχρονη Eκφραση»). Θίγει αυτό που συζητάμε μεταξύ μας αρκετοί χαμηλόφωνα – κι άλλοι πιο δυνατά: τις γκρίζες ζώνες που συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια το Bραβείο Aναγνωστών του EKEBI. Γράφει ο καλός βιβλιοπώλης στο blog του: «Eνα ακόμα “βραβείο αναγνωστών” που δεν πείθει είναι αυτό που απονεμήθηκε στη συγγραφέα Eλένη Πριοβόλου. Kαι δεν αναφέρομαι στη λογοτεχνική αξία του βιβλίου, μιας και δεν είναι αυτό το ζητούμενο του συγκεκριμένου βραβείου». Kαι αναρωτιέται δυνατά: «Πώς μπορεί να ψηφίστηκε πρώτο από σύνολο 6.239 ψηφοφόρων “αναγνωστών” ένα βιβλίο που βρίσκεται μόλις στη δεύτερη ανατύπωση, όταν πολλά συνυποψήφια έπαιζαν μεταξύ 10.000 έως 30.000 αντιτύπων;», λέει ο N. Λαμπρόπουλος μεταξύ άλλων. H αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε απορίες ως προς αυτόν τον θεσμό, αλλά κανείς δεν μας τις λύνει...
Μετά απ' αυτή την εξέλιξη πιστεύουμε ότι δημιουργούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις για να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την πορεία αυτού του βραβείου. Άλλωστε είναι και η απαίτηση των περισσοτέρων συγγραφέων που ήρθαν σε επαφή μαζί μας.
1 σχόλιο:
Έχετε απόλυτα δίκιο και συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Μετά την ανακοίνωση της φετινής λίστας βιβλίων είχα κουνήσει πολύ δύσπιστα το κεφάλι μου.
Κατ' αρχάς να τονίσω ότι το ΕΚΕΒΙ επιτελεί πολύ σημαντικό έργο και μιλάω και από την επαγγελματική σκοπιά. Το θεωρώ από τους λίγους οργανισμούς που παράγουν τόσο σημαντικό έργο.
Αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα πιστεύω ότι έχουν ακολουθήσει εσφαλμένη κατεύθυνση. Κατά τη γνώμη μου, προσπαθώντας να αποφύγουν τον διορισμό μίας επιτροπής που θα κρίνει τα βιβλία (και άρα θα προκύψουν γκρίνιες αμέτρητες), αποφάσισαν να πετάξουν το μπαλάκι στις λέσχες ανάγνωσης, οι οποίες μπορεί να διαφημίζονται ότι είναι εκατόν πενήντα, αλλά αμφιβάλω αν έστω οι μισές είναι συστηματικά ενεργές.
Γενικά, είναι πολύ δύσκολο να θεσπιστεί καθολικό βραβείο βιβλίου, γιατί όταν έχουμε να κάνουμε με αρκετές εκατοντάδες μυθιστορήματα που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, ποιος προλαβαίνει να διαβάσει έστω το ένα έκτο;
Ίσως μία λύση θα ήταν ο κάθε εκδοτικός οίκος να υποβάλει ορισμένα έργα ως υποψήφια, όπως γίνεται για παράδειγμα με τις υποψηφιότητες των ξενόγλωσσων όσκαρ. Αφού γίνει μία πρώτη λίστα πχ με εκατό έργα, αυτά να μοιραστούν με κλήρωση σε ομάδες που θα έχει συγκροτήσει το ΕΚΕΒΙ από συγγραφείς/εκδότες/μεταφραστές/επιμελητές κλπ και η κάθε ομάδα να προκρίνει ένα ή δύο, ώστε να φτάσουμε σε μία δεκάδα.
Για μετά τη δεκάδα, οκ, δεν πιστεύω ότι είναι και τόσο απαραίτητο να βγει το απολύτως πρώτο. Ας μείνει εκεί η διαδικασία, να έχουμε απλώς τα δέκα καλύτερα βιβλία της χρονιάς με αλφαβητική σειρά.
Δημοσίευση σχολίου