Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Μ' ένα "κόκκινο τανγκό" ξεκινήσαμε τον 25ο χρόνο των εκδηλώσεών μας.




Με αισθήματα συγκίνησης και χαράς καλωσορίσαμε το κοινό μας στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς των εκδηλώσεών μας με την οποία εισερχόμαστε στο γιορτασμό 35 χρόνια βιβλιοπωλείο – 25 χρόνια εκδηλώσεις.

Εκδηλώσεις που άρχισαν ως πείραμα, εξελίχθηκαν σε σταθερό δρώμενο και δέθηκαν άρρηκτα με τη συνολική εικόνα και προσφορά του βιβλιοπωλείου στην πόλη μας.

Για όλους εμάς, τους αναζητητές της γνώσης, τους εραστές του λόγου και του αντίλογου, κάθε Οκτώβριο στο βιβλιοπωλείο μας ξεκινά μια σκυταλοδρομία εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες κατακτήσαμε την πολύτιμη νοοτροπία να διαχειριζόμαστε το δικαίωμα στην άλλη άποψη.

Στη σημερινή ατμόσφαιρα με το κυνήγι μαγισσών που τροφοδοτείται από την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τη χώρα, υπερασπιζόμαστε  σθεναρά περισσότερο από κάθε άλλη φορά την κατάκτησή μας αυτή, ότι δηλαδή έχουμε μάθει να ακούμε και κυρίως να  αντιμετωπίζουμε τις διαφωνίες μας όχι με τη διάθεση της στείρας αντιπαράθεσης αλλά με τον δημιουργικό διάλογο και την απόλαυση της λογοτεχνικής αξίας των κειμένων.

Καυχόμαστε  ότι απ’ αυτό το βήμα του βιβλιοπωλείου έχει περάσει σχεδόν όλη η πνευματική αφρόκρεμα της χώρας, καυχιόμαστε ότι επί 25 χρόνια πραγματοποιήσαμε πάνω από 400 εκδηλώσεις με 500 ομιλητές, και δώσαμε βήμα σε όλους όσους κρίναμε ότι θα μας βοηθούσαν να κάνουμε ένα βήμα πάρα πέρα στη γνώση χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς σκοπιμότητες.

Καυχόμαστε ότι τις εκδηλώσεις μας τις παρακολουθεί όλη η  Ελλάδα, είτε μέσα από το blog του βιβλιοπωλείου, είτε όποτε τις ανεβάζουμε στο you tubeΧαρακτηριστικά αναφέραμε ότι την περσινή ανάρτηση με την εκδήλωση για τον «Αντίχριστο» του Νίτσε με ομιλητή τον Ήρκο Αποστολίδη την έχουν παρακολουθήσει σχεδόν 10.000 άτομα.


Προσκαλεσμένοι μας ο συγγραφέας Ευάγγελος Μαυρουδής και ο δημοσιογράφος  Νίκος Θρασυβούλου  ο οποίος με την εισαγωγή του και τις καίριες ερωτήσεις του έδωσε την ευκαιρία στον συγγραφέα να μιλήσει με παραστατικό τρόπο για τα βιβλία του, πιάνοντας το νήμα στη Σμύρνη τα τέλη του 19ου αιώνα με τη γνωστή τριλογία ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ.

Κι από την οδύσσεια δυο οικογενειών Τούρκων και Ελλήνων μέσα στο χρόνο σε μια διαδρομή με αναπάντητα ερωτηματικά και μοιραίες αποκαλύψεις έφτασε στο «Κόκκινο τανγκό» που αποτελεί μια μυθιστορηματική ψυχογραφία του ανθρώπου που θεωρήθηκε ο "θεός" της Αριστεράς. 


Ένα επικό μυθιστόρημα για τον Νίκο Ζαχαριάδη - τον άνθρωπο που ταυτίστηκε με τη μεγαλύτερη τραγωδία της χώρας - που ρέει σαν κινηματογραφική ταινία και πώς άλλωστε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού το βιβλίο είναι καρπός πολύχρονης έρευνας του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη, που αποτυπώνει την ανθρώπινη πλευρά του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, αποφεύγοντας τους αφορισμούς, τη στράτευση και τις κρίσεις. Μια έρευνα που εμπιστεύθηκε στον συγγραφέα με τον οποίο ολοκλήρωσαν μαζί το πόνημα. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: