Ανοιχτή επιστολή στο φίλο και συνεργάτη Θανάση Καστανιώτη
Σήμερα όμως με την κρίση που διέρχεται ο κλάδος είναι το λιγότερο εξοργιστικό και δε θα πρέπει να περάσει χωρίς αντιδράσεις, η διάθεση εμπορικότατων και διαχρονικών τίτλων συγγραφέων που βραβεύτηκαν με Νόμπελ λογοτεχνίας, στα περίπτερα κάτω από τη μισή τους τιμή και με σαφώς καλύτερη βιβλιοδεσία.
Οι εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ με τη σημερινή τους συμπεριφορά προκαλούν το βιβλιοπωλικό κόσμο αλλά και το αναγνωστικό κοινό το οποίο αντιλαμβάνεται πως έχει προτρέξει να προμηθευτεί και να πληρώσει βιβλία σε υπερδιπλάσια τιμή. Άρα έχει εξαπατηθεί και οι πρώτες υπόνοιες στρέφονται στα «υπερκέρδη» που έχουν τα βιβλιοπωλεία. Οι δε βιβλιοπώλες γι άλλη μια φορά απολογούνται για άλλους και προδίδονται από εκδότες με ιστορία και σχέσεις όπως πίστευαν άρρηκτα δεμένες.
Και το κυρίαρχο πρόβλημα, φίλε Θανάση, δεν είναι κάποια χρήματα που θα χαθούν με τα συγκεκριμένα βιβλία, αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης που δημιουργείται - και με τη δική σας συνδρομή – με τους αναγνώστες, και ακόμα χειρότερα ο τορπιλισμός μιας πολυετούς προσπάθειας να μάθουμε τον Έλληνα να αγοράζει τα βιβλία του μέσα στο βιβλιοπωλείο, το φυσικό χώρο πώλησης.
Όμως μετά τα τσαντίρια στις παραλίες, μετά τα πρακτορεία τύπου που ανεξέλεγκτα πωλούν όλα τα μπεστ – σελερ, έρχονται τώρα και τα περίπτερα με αναρτημένο το Σαραμάγκου δίπλα στη τσόντα της κάθε Τζούλιας.
Οι βιβλιοπώλες οφείλουν να αντιδράσουν. Έχουν τον τρόπο. Δεν χρειάζονται οδηγίες από τα αναξιόπιστα και εν υπνώσει τελούντα συνδικαλιστικά τους όργανα. Μπορεί ο καθένας μόνος.
Όταν ζητηθεί η συνδρομή τους για την προώθηση των βιβλίων της Ζυράννας, του Μήτσου, του Λιόσα κ.τ.λ. θα προμηθευτούν όσα τους είναι άκρως απαραίτητα και τα άλλα ευγενικά θα συμβουλέψουν να διατεθούν μέσω των περιπτέρων και μάλιστα μισοτιμής.
Και για να μην παρεξηγηθώ τονίζω ότι αυτό θα γίνεται με όλους όσους ακολουθούν μια τέτοια τακτική. Κι αν σήμερα μπήκαν στο στόχαστρο οι εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ είναι γιατί πρόκειται για την πιο προκλητική μέχρι σήμερα περίπτωση (με τον τρόπο που προωθείται διαφημιστικά), για τους επιλέξιμους τίτλους και τέλος γιατί προέρχεται από εκδότη που δεν περιμέναμε.
Λαμπρόπουλος Νίκος
Βιβλιοπώλης
2 σχόλια:
Από το φίλο και συγγραφέα Φίλιππο Δρακονταειδή λάβαμε το παρακάτω μήνυμα.
Αγαπητέ Νίκο,
Πρωί πρωί Σαββάτου, διάβασα με προσοχή τις Καστανιάδες σου. Μου γεννήθηκαν ερωτήματα, όπως: το βιβλίο στο περίπτερο πηγαίνει σε αναγνώστη ή σε αγοραστή; Επιλέγεται ή του "δίνεται", οπότε απλώς "συλλέγεται"; Ποια η διαφορά από το βιβλίο που αγοράζουμε μαζί με την εφημερίδα, από το βιβλίο που προσφέρεται σχεδόν τσάμπα στο περίπτερο; Πρόκειται για θέμα ανάγνωσης ή για την ισχύουσα καταστροφική συνήθεια "πάρε και πέτα το"; Σταματάς στο περίπτερο για να πάρεις ένα βιβλίο ή επειδή μπορεί να πάρεις μια εφημερίδα; Υπάρχει φόβος να προτιμήσει ο περαστικός ένα βιβλίο "Νόμπελ"; Μα γνωρίζει τι είναι αυτό και τι αξία έχει; Έχει κάποια σχέση με τον γραπτό λόγο, όταν τον συνδυάζει με το "κουλτουριάρικο"; Μήπως το θέμα που σε απασχολεί, απασχολεί την εταιρεία συγγραφέων (δίχως κεφαλαία), η οποία κοιμάται ή ασχολείται με του αιδοίου της τον χαβά;
Οργίζεσαι (καλώς).
Περιμένεις κάτι;;; (κακώς)
Σε ασπάζομαι
Φίλιππος
Από τη φίλη, κριτικό λογοτεχνίας - μεταφράστρια, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ ένα πρώτο λακωνικό σχόλιο.
Νίκο, ωραίες οι τοποθετήσεις σου! Ίσως άξιζε να τις διαβάσουμε και εκτός διαδικτύου…
Δημοσίευση σχολίου