Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Αλήθειες και ψέματα περί της ενιαίας τιμής βιβλίου


Πριν τρεις μέρες (19.09.2012) στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ, και συγκεκριμένα στην πρωινή εκπομπή του δημοσιογράφου  Άρη Πορτοσάλτε, διαβάστηκε επιστολή ακροατή η οποία στρεφόταν εναντίον της ενιαίας τιμής βιβλίου. Ο συγκεκριμένος ακροατής υποστήριζε στην επιστολή του ότι η ενιαία τιμή βιβλίου δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και ότι αυτή καθιερώθηκε με τον νόμο Ε. Βενιζέλου για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ορισμένων συνδικαλιστών βιβλιοπωλών.

Ο εκδότης Στέφανος Πατάκης παρενέβη στις 20.9.12 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του υποστηρίζοντας ότι όσα αναφέρει στην επιστολή που διαβάστηκε ο συγκεκριμένος ακροατής είναι αναληθή και αβάσιμα.

Καταρχάς, ανέφερε κάποιες χώρες στις οποίες εφαρμόζεται ο νόμος της ενιαίας τιμής βιβλίου.

Η ρύθμιση της τιμής του βιβλίου είναι μάλλον ευρωπαϊκό φαινόμενο και μάλιστα χαρακτηρίζει τα πρώτα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ενιαία τιμή του βιβλίου εφαρμόζεται σε περίπου δέκα χώρες της ΕΕ είτε ως νόμος του κράτους είτε ως συμφωνία μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου. Εκτός από τη Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ισπανία η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία έχουν νομοθετήσει πάνω σε αυτό το θέμα. Η Ιταλία επίσης έχει υιοθετήσει την ενιαία τιμή. Στη Δανία και την Ουγγαρία η ενιαία τιμή εφαρμόζεται ως συμφωνία μεταξύ εκδοτών και βιβλιοπωλών. Στην εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρώπη, η Νορβηγία εφαρμόζει την ενιαία τιμή, όπως και τα γερμανόφωνα καντόνια της Ελβετίας (κάτι που δεν ισχύει στα γαλλόφωνα).

Εκτός Ευρώπης κυριαρχεί το φιλελεύθερο καθεστώς. Ωστόσο το Μεξικό ψήφισε νόμο που εφαρμόζει την ενιαία τιμή του βιβλίου. Εκτός από την Ευρώπη βέβαια υπάρχει η περίπτωση της Βραζιλίας, του Κεμπέκ, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών.

Η ενιαία τιμή του βιβλίου έχει διττό σκοπό: να εξορθολογίσει την αγορά και να προστατεύσει και ενισχύσει τον πλουραλισμό στον χώρο του βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, να προστατεύσει το σοβαρό και δύσκολο άρα αντιεμπορικό βιβλίο, το οποίο είναι το στοιχείο που προάγει την παιδεία, τον πολιτισμό και άρα το δημοκρατικό πολίτευμα.

Διότι, αν μείνουν τα supermarket και οι αλυσίδες των καταστημάτων χωρίς άλλον ανταγωνιστή, αναγκαστικά θα περιοριστεί ο αριθμός των εκδιδόμενων τίτλων βιβλίων, αφού πολλοί τίτλοι, ιδιαίτερα δύσκολοι εμπορικά, δεν θα πωλούνται, και επομένως οι εκδότες δεν θα εκδίδουν τέτοιου είδους βιβλία, αφού δεν θα έχουν πώς να τα πουλήσουν.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εκδοτών έγκειται στο ποιος θα εκδώσει τα καλύτερα και πλέον επιμελημένα βιβλία σε καλύτερες εκδόσεις και με χαμηλότερες τιμές.

Μεταξύ βιβλιοπωλείων ο ανταγωνισμός έγκειται στον αριθμό τίτλων που διαθέτει το κάθε βιβλιοπωλείο, στην παρακολούθηση της εκδοτικής παραγωγής, στην δυνατότητά του να έχει πρόσβαση στις χιλιάδες βιβλίων παλιών και νέων, στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού, στη φιλική επαφή μαζί του και στην πραγματοποίηση προωθητικών ενεργειών.

Μελέτες που έγιναν από το ΕΚΕΒΙ μετά τα πρώτα έτη εφαρμογής της ενιαίας τιμής αποδεικνύουν οι τιμές όχι μόνο δεν ανέβηκαν, αλλά συγκρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.
 
Διαβάστε ακόμα προηγούμενη ανάρτησή μας για το ίδιο θέμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: