Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

"Είμαστε πολίτες του κόσμου και πρέπει να το αποδείξουμε διατηρώντας την διαφορετικότητά μας" ... Κουβεντιάζοντας με το συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη για τον κοσμοπολιτισμό στη λογοτεχνία

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (Λιβαδειά 15-10-12)
Και τι σημαίνει εντέλει κοσμοπολιτισμός στη λογοτεχνία... Η Αλεξάνδρεια και το Παρίσι, το Cafe de la Paix και η γοητεία του χτες, η ιστορία της διεθνικής αριστοκρατίας; Όχι βέβαια. Λογοτεχνικός κοσμοπολιτισμός είναι το αντίθετο της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού. Όπερ σημαίνει, μπορώ να γράφω και για το χωριό μου και να είμαι κοσμοπολίτης αρκεί να κομίζω οικουμενικά μηνύματα στους αναγνώστες μου. Με την αγοραφοβία και τις εθνικές μας εμμονές δεν πάμε πουθενά. Είμαστε πολίτες του κόσμου και πρέπει να το αποδείξουμε διατηρώντας την διαφορετικότητά μας...

Ανοίξαμε το νέο κύκλο εκδηλώσεων περιγράφοντας εν συντομία το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ολοένα αυξανόμενη μνημονιακή επίθεση ενάντια στην κοινωνία με άμεση αντανάκλαση στο δικό μας μικρόκοσμο λέγοντας.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ σας καλωσορίζει στην αποψινή βραδιά που εγκαινιάζει τον 21ο χρόνο των εκδηλώσεών του. Σε αυτά τα 20 χρόνια περίπου 350 εκδηλώσεις με 400 ομιλητές η συγκομιδή μας.
"Σας υποδεχόμαστε σ’ ένα κλίμα ιδιαιτέρως βαρύ από τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των ανάλγητων μνημονιακών μέτρων, σ’ ένα κλίμα που ο κλάδος του βιβλίου πλήττεται βαριά, σ’ ένα κλίμα που από μέρα σε μέρα διαπιστώνουμε πως χάνεται κάθε διάθεση από τον κόσμο ακόμα και να συμμετέχει σε εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, καθώς βασανίζεται από πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Φίλοι μόνιμοι επί δύο δεκαετίες οι οποίοι κατοικούν σε χωριά και διπλανές πόλεις μας διεμήνυσαν ότι αδυνατούν να έρχονται λόγω του κόστους των καυσίμων. Εμείς όμως συνεχίζουμε, και θα είμαστε όσο αντέχουμε, στις επάλξεις ενός θεσμού που πρώτοι στην Ελλάδα εφαρμόσαμε τόσο οργανωμένα και μεθοδικά".
Ο εκδότης Θανάσης Ψυχογιός στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (Λιβαδειά 15-10-12)
 Την εκδήλωσή μας τίμησε με την παρουσία του και μικρό χαιρετισμό ο εκδότης Θανάσης Ψυχογιός με τον οποίο μας συνδέουν δεσμοί αλληλοεκτίμησης, σεβασμού  και κοινοί αγώνες στον ευρύτερο τομέα για την προώθηση και καταξίωση του  βιβλίου στο αναγνωστικό κοινό.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (Λιβαδειά 15-10-12)
Ο Δημήτρης Στεφανάκης και αφού προηγήθηκε αναλυτική παρουσίαση των βιβλίων του "Μέρες Αλεξάνδρειας" και "Φιλμ νουάρ" μίλησε για το λογοτεχνικό πολιτισμό με τρόπο που γοήτευσε και καθήλωσε το ακροατήριο επισημαίνοντας ότι:
Η έννοια του κοσμοπολιτισμού είναι σύμφυτη με την ιστορική μοίρα της ελληνικής φυλής. Πρώτος ο Όμηρος καθόρισε την έννοια του κοσμοπολίτη στους πρώτους κιόλας στίχους της Οδύσσειας. Ο Οδυσσέας είναι ο πρώτος πολίτης του κόσμου. Στη συνέχεια ο κοσμοπολιτισμός που ως φαινόμενο αποτυπώνεται επίσης, στη μυθική Βαβέλ και στη Βαβυλώνα, θα  γνωρίσει πολλές μεταλλάξεις. Στο λυκαυγές του εικοστού αιώνα θα κορυφωθεί με το μητροπολιτικό τόξο που σχηματίζουν πόλεις-φάροι της Ανατολικής Μεσογείου –Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη, Βυρηττός– αλλά και οι αγαπημένοι προορισμοί της Ευρώπης: Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Βιέννη, Αγία Πετρούπολη. Η διακίνηση ιδεών και εμπορευμάτων μαζί με την συνεχή μετακίνηση ανθρώπων καταρρίπτουν σύνορα κάθε λογής –γλωσσικά, εθνικά, θρησκευτικά.
Οι παγκόσμιοι πόλεμοι, το τέλος της αποικιοκρατίας κι η έξαρση του εθνικισμού θα οδηγήσουν  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην λογική των «κλειστών κοινωνιών». Μέσα στο κλίμα αυτό η νεοελληνική πραγματικότητα, μέρος της οποίας αποτελεί και η λογοτεχνία της, ακολουθεί τη τακτική της απομόνωσης. Κυρίαρχο στοιχείο παραμένει η τάση μας να μηρυκάζουμε εθνικές τραγωδίες και να αναμασάμε εθνικούς μύθους. Η πρόκληση για την νεοελληνική λογοτεχνία είναι να ξεπεράσει την αγοραφοβική της τάση και την εσωστρέφεια των τελευταίων δεκαετιών. Το κοινό ταμείο της παγκόσμιας λογοτεχνίας περιμένει από καιρό της δική μας συνεισφορά…
Όσο για το κοινό μας για άλλη μια φορά αντάμειψε τον ομιλητή με καταιγισμό ερωτήσεων με αποτέλεσμα η συζήτηση να είναι ιδιαιτέρως ζωηρή και γόνιμη γεγονός που επισήμανε ο ίδιος ο συγγραφέας γράφοντας σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης λίγες ώρες ματά την εκδήλωση:
"Ο απόηχος από την εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη Έκφραση" του Νίκου Λαμπρόπουλου στη Λιβαδειά χθες βράδυ. Πραγματικό "σχολείο" για το κοινό της πόλης, ένα κοινό ευγενές αλλά απαιτητικό και με τον τρόπο του κοσμοπολίτικο. Αυτό για όσους  συγχέουν τους ανθρώπους της περιφέρειας με τους επαρχιώτες του πνεύματος"... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: