Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Ο Γιάννης Καλπούζος στο βιβλιοπωλείο μας με το νέο του βιβλίο "σέρρα Η ψυχή του Πόντου"


Ο Γιάννης Καλπούζος στη Λιβαδειά
Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 στις 8:30 μμ
Το Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ,
ο Σύλλογος Ποντίων Λιβαδειάς «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου


σέρρα Η ψυχή του Πόντου

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει
ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.
Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει με ξεχωριστό τρόπο το βιβλίο του, 
θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα.Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ' την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ' έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.Δεν υπάρχουν σχόλια: