Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο μας το μυθιστόρημα του Δημήτρη Τζουβάλη και της Αρσινόης Σερμιντζέλη "Ποιος σκότωσε τον θεό του έρωτα"


Ποιος σκότωσε τον θεό του έρωτα;

Μυθιστόρημα
Δημήτριος Τζουβάλης, Αρσινόη Σερμιντζέλη
Αρμός, 2017
488 σελ.
Τιμή € 17,00

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο μας το μυθιστόρημα του Δημήτρη Τζουβάλη και της Αρσινόης Σερμιντζέλη "Ποιος σκότωσε τον θεό του έρωτα".
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ξέρεις τι θα πει άντρας; Από τον πατέρα σου ανακάλυψαν τη λέξη. Τρεις μυρουδιές αναστατώνουν τον άντρα. Η μυρουδιά της γυναίκας, η μυρουδιά της ψημένης σάρκας και η μυρουδιά του χρήματος. Και μια τέταρτη που περικλείει και τις τρεις πρώτες. Η μυρουδιά της εξουσίας. Τον Μάρκο τον λένε θεό του έρωτα, ή χάριν συντομίας απλά Θεό. Θεός του έρωτα, γιατί καμιά γυναίκα δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στη γοητεία του. Θεός, γιατί οι άντρες τον βρίζουν, όπως κάθε θεό και άγιο που δεν τα φέρνει καταπώς επιθυμούνε.
Θεός γιατί έχει το προνόμιο ν’ αποφασίζει ποια γυναίκα θα ζήσει πρόσκαιρα στον παράδεισο κοντά του, ή στην κόλαση χωρίς να πάρει γεύση ευτυχίας στην αγκαλιά του, ή ακόμα χειρότερα θα εκδιωχτεί από τον κήπο, αφού δοκίμασε και εθίστηκε στα πανύγλυκα φρούτα του.


Στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, Δέκα Στην Ενημέρωση, με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη, εμφανίστηκε ο συγγραφέας Δημήτρης Τζουβάλης με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «ποιος σκότωσε τον Θεό του Έρωτα».
Όπως είπε ο κ. Τζουβάλης, το μυθιστόρημα αναφέρεται στις επιδράσεις που είχε η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε μεταπολεμικά στην Ελλάδα από μια πολυεθνική (100 εκατ. δολαρίων τότε) και το βιβλίο βασίζεται σε 700 συνεντεύξεις, που πάρθηκαν από απλούς εργάτες της εταιρείας, μέχρι τον πρόεδρό της.
Αναφερόμενος, στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της τότε εποχής, επισήμανε ότι άλλαξαν άρδην, εξαιτίας αυτής της επένδυσης.
Όσο για την πλοκή του βιβλίου αλλά και τον αινιγματικό τίτλο του, σημείωσε πως το μυθιστόρημα βασίστηκε πάνω σε κάποιους μύθους. ‘Ενας από αυτούς ήταν ένας υποτιθέμενος φόνος, και εκεί σκοτώθηκε ο Θεός του έρωτα. Ο συγκεκριμένος φόνος όπως και οι υπόλοιποι μύθοι χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε για  να καταλάβει ο κόσμος  καλύτερα το νόημα των κοινωνικών και ιστορικών αλλαγών.
--> Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις της μεγαλύτερης αναπτυξιακής επένδυσης στην μεταπολεμική Ελλάδα, συντελούν σ’ ένα μοναδικό μυθιστόρημα. Η δομή, ο τρόπος γραφής, η γλώσσα και η αγωνία ως το τέλος, θα σας καθηλώσουν.

  • Ο Δημήτριος Τζουβάλης γεννήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου τον Μάρτιο του 1946. Βασική εκπαίδευση στην Κατούνα, Γαλαξείδι, Αμφιλοχία, Αστακό και Αγρίνιο. Σπούδασε μαθηματικά, πληροφορική και ρομποτική στην Ουψάλα Σουηδίας. Ίδρυσε μαζί με άλλους τα λογοτεχνικά περιοδικά Σύνθεση και Εμβόλιμον. Γράφει ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα και θέατρο.
  • Η Αρσινόη Σερμιντζέλη γεννήθηκε το Μάρτιο του 1950 στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου και μεγάλωσε στο Αγρίνιο, στα σχολεία του οποίου έμαθε γράμματα. Σπούδασε μαθηματικά, στατιστική και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Σουηδίας. Παρακολούθησε επίσης και μαθήματα κοινωνιολογίας. Από το 1980 μέχρι και το θάνατό της έζησε στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Μαζί με άλλους λογοτέχνες ίδρυσαν το περιοδικό "Εμβόλιμον", εγχειρίδιο λόγου, τέχνης και λοιπής φαντασίας. Έγραψε διηγήματα και μυθιστορήματα. Απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2007 σε ηλικία 57 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: