Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (1) Γοητευτική συγγραφέας αλλά και «Παλιοκόριτσο»

(Σύντομες εικόνες μετά λόγου από τη γνωριμία με τη Σώτη)

Εικόνα 1η
Άνοιξη του 2000

Η Σώτη επισκέπτεται για πρώτη φορά το βιβλιοπωλείο μας παρουσιάζοντας «Το εργοστάσιο των μολυβιών». Εντυπωσιάζει. Κι αποκτά φίλους φανατικούς καθώς μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τον τρόπο που χειρίζεται τη γραφή αλλά και για ότι την έχει σημαδέψει και βγαίνει στο χαρτί.
Ακούστε ένα μικρό απόσπασμα




Εικόνα 2η
Φθινόπωρο 2001

Στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα .
Η Σώτη, ένα από τα ονόματα που «έπαιζε» πολύ και προκαλούσε ευμενή σχόλια. Με ικανοποίηση οι φίλοι τα κουβεντιάζαμε μέχρι που ξέσπασε όλο παράπονο κι ένας «ορθόδοξος κομματικός» της παρέας.
Το «ΠΑΛΙΟΚΟΡΙΤΣΟ» εμείς το βάλλαμε στο κόμμα, εμείς το προωθήσαμε, εμείς … , εμείς … , εμείς … , κι αυτό δε φτάνει που έφυγε μας τα σέρνει κι από πάνω. Περιττό να πούμε ότι το «παλιοκόριτσο» έκανε τη διαδρομή μέχρι την Αθήνα πολύ πιο ευχάριστη , συντομότερη και διασκεδαστική.


Ας ακούσουμε κι άλλο ένα απόσπασμα με αναφορές στο θέμα που η Σώτη δε δίσταζε να επαναλαμβάνει και που εξόργιζε κάποιους.


Εικόνα 3η
2005 Διεθνής Έκθεση βιβλίου στη Θεσ/νίκη.

Η Σώτη μιλά για τη «Συγχώρεση» που αναφέρεται στη θανατική ποινή. Γίνεται χαμός από την προσέλευση του κόσμου. Στην αίθουσα δεν πέφτει καρφίτσα.
Η συμμετοχή του κοινού είναι συνταρακτική.
Και στο τέλος είναι ανεπανάληπτη η εικόνα των βιβλιόφιλων που πολιορκούν να της μιλήσουν, να της σφίξουν το χέρι, να την αγγίξουν, να την ενθαρρύνουν να συνεχίσει να γράφει για να απολαμβάνουν την ανάγνωση και να επικοινωνούν με τις ιδέες της. Μια εικόνα που συναντάς σε είδωλα της μουσικής ή του κιν/φου, αλλά σπανίζει σε ανθρώπους των γραμμάτων.



Το έχω ξαναγράψει. Το κοινό της Θεσ/νίκης λατρεύει τη Σώτη Τριανταφύλλου. Τέσσερις συνεχείς χρονιές είμαι μάρτυρας συγκινητικής ανταπόκρισης και διαλόγου των Θεσσαλονικέων προς τη Σώτη σε αίθουσες που αποδεικνύονται εξαιρετικά μικρές για να χωρέσουν το πλήθος που θέλει να την παρακολουθήσει.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα και το φωτογραφικό υλικό προέρχονται από ομιλία της Σώτης στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ της Λιβαδειάς την Άνοιξη του 2000.

2 σχόλια:

lemon είπε...

Ανυπομονώ για το διήγημα της Σώτης.
Επίσης θέλω να σας πω πως είμαι από αυτούς που τη λατρεύουν. Τόσο, που τις 2-3 φορές που την είδα από κοντά σε αντίστοιχη εκδήλωση βιβλιοπωλείου της Αθήνας, δεν τόλμησα να την πλησιάσω για να της το πω. Μου φαίνεται εντελώς προφανές και κοινότυπο, γιαυτό. Μα ελπίζω να διαβάσει τα σχόλιά σας και να το μάθει από εδώ.

Μπορώ να γράψω εδώ πόσο πολύ, ΠΟΛΥ μου άρεσε το "λίγο από το αίμα σου";

Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Το διήγημα θα ανεβεί τη Δευτέρα 4 Αυγούστου. Υπομονή. Μέχρι τότε θα έχουμε κι άλλα ενδιαφέροντα post για τη Σώτη.
Ασφαλώς και μπορείς να σχολιάσεις το "λίγο από το αίμα σου".