Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Ο Αχμές και αυτό που οι μετέπειτα γενιές αποκάλεσαν άπειρο ...
Αχμές,
ο γιος του φεγγαριού:
Tεύκρος Μιχαηλίδης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΠΟΛΙΣ
Ένας πάπυρος θαμμένος σ’ έναν τάφο στο Λούξορ,τις αρχαίες Θήβες.Ογδόντα τέσσερα λυμένα προβλήματα,ένα όνομα,μία ημερομηνία: το πρώτο ενυπόγραφο μαθηματικό κείμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένας πάπυρος που συνοψίζει τις μαθηματικές γνώσεις των ανθρώπων που έχτισαν τις πυραμίδες και,κατά τον Ηρόδοτο,επινόησαν τη γεωμετρία. Συγγραφέας του ο Αχμές,που θα γίνει οδηγός μας σε μια περιήγηση στη χώρα των Φαραώ. Θα μας οδηγήσει στην Άβαρι,το κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ασία και Αφρική. Θα μας σεργιανίσει στη  Μέμφιδα,ονομαστή για τους ναούς της αλλά και για τα κακόφημα καπηλειά της. Θα μας ξεναγήσει στο κατάφυτο από παπύρους Δέλτα του Νείλου, θα μας κεράσει μαύρη μπίρα από τη χώρα του Κους και γλυκόπιοτο σεντέχ,κρασί από ρόδι. Παρέα του, μασουλώντας μελωμένα σύκα και χουρμάδες,θ’ ακούσουμε  τους μύθους και τα παραμύθια της Αιγύπτου,όπως τα αφηγούνταν οι κατασκευαστές των πυραμίδων τις ώρες της ανάπαυσης. Μέσα απ’ τη ζωή του θα βιώσουμε κι εμείς την πολυτάραχη Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο,τις διαμάχες,τις ίντριγκες και τους πολέμους ανάμεσα στους ηγεμόνες των δύο βασιλείων,της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου. Μα πάνω απ’ όλα θα συμμεριστούμε την απορία του,θα νιώσουμε τον παλμό της αγωνίας του να γνωρίσει το άπιαστο,το απρόσιτο,αυτό που οι μετέπειτα γενιές αποκάλεσαν άπειρο...

O Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα.
Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI).Από το 1981,διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση.Στις εργασίεςτου περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής,άρθρα σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών,την εισαγωγή των υπολογιστών στην εκπαίδευση,την ιστορία των θετικών επιστημών,καθώς και εκλαϊκευτικά κείμενα σχετικά με τα μαθηματικά.Έχει μεταφράσει,από τα γαλλικά και τα αγγλικά,είκοσι δύο βιβλία με θέμα τα μαθηματικά,τις θετικές επιστήμες και την ιστορία τους.Υπήρξε κατά καιρούς συνεργάτης των εφημερίδων Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος,Ελευθεροτυπίακαι Καθημερινή.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι,που δραστηριοποιείται για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό.
Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques, για «υπηρεσίες προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό».
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του: Μαθηματικά επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα(δοκίμια που συνδέουν τα μαθηματικά με την επικαιρότητα) και Πυθαγόρεια εγκλήματα(αστυνομικό-ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο τα μαθηματικά). Τα Πυθαγόρεια εγκλήματα κυκλοφορούν ακόμη στα αγγλικά,τα ιταλικά,τα ισπανικά,και μεταφράζονται στα γαλλικά,τα κορεάτικα και τα κινέζικα.
Στη φωτογραφία ο Τεύκρος Μιχαηλίδης μιλά το 2005 στο βιβλιοπωλείο μας με θέμα " Μαθηματική λογοτεχνία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: