Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Με ανακοινώσεις τους αντιδρούν στην σχεδιαζόμενη κατάργηση του ΕΚΕΒΙ το Διοικητικό του Συμβούλιο και το Σωματείο Εργαζομένων


Λιτή, ευπρεπής και λιγότερο αιχμηρή απ' ότι πολλοί ήθελαν, η σημερινή ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, έχει πιστεύω ιδιαίτερη αξία αν διαβαστεί με ιδιαίτερη προσοχή – και φαντάζομαι ότι αυτό θα γίνει – από τους κατά κύριο λόγο αποδέκτες δηλ. το υπουργείο Πολιτισμού και όποιο ακόμα κυβερνητικό όργανο έχει εμπλακεί στην τερατώδη απόφαση να συγχωνεύσουν ένα ζωντανό φορέα πολιτισμού με έμπειρο και “ετοιμοπόλεμο” προσωπικό, με ελάχιστα έξοδα προϋπολογισμού - που κι αυτά δεν του τα δίνουν προκειμένου να μαραζώσει από την οικονομική στέρηση – με έναν άλλο οργανισμό που η ίδια πολιτική τους έχει προ πολλού στραγγαλίσει.
Και έχει αξία αυτή η ανακοίνωση γιατί δίχως να φωνάζει, τονίζει κάποια ουσιαστικά πράγματα.
  1. Το ΔΣ παρά τις δυσμενέστατες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί εξ αιτίας της κυβερνητικής απραξίας που υποτίθεται ότι προΐσταται, προβάλλει την διαμαρτυρία του και  ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ όπως θα βόλευε πιθανότητα όσους απεργάζονται την αναίμακτη και χωρίς προσωπικό κόστος διάλυσή του.
  2. Συνεχίζει τη δράση του αξιοποιώντας όσο δυναμικό έχει απομείνει ώστε να μην τιναχτούν στον αέρα τα δύο χρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ (έκθεση Θεσ/νίκης και Φιλαναγνωσία) η ματαίωση των οποίων εκτός από το βαρύ πλήγμα που θα επιφέρει στην υπόθεση του βιβλίου θα εκθέσει τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.
  3. Προτείνει διέξοδο στην κυβέρνηση ακόμα και στην περίπτωση που προχωρήσει στην διάλυση,κατάργηση, συγχώνευση απορρόφηση ή όποια άλλη λέξη χρησιμοποιήσει για να κλείσει το κεφάλαιο ΕΚΕΒΙ και έχει πραγματικά την πρόθεση να βοηθήσει στην υπόθεση του βιβλίου και του πολιτισμού. “Να διατηρήσει τις λειτουργικές δομές του ΕΚΕΒΙ με την αναγκαία τεχνογνωσία”
Κοινός παρανομαστής της δεύτερης και τρίτης επισήμανσης .
Κρατείστε το άρτια καταρτισμένο προσωπικό. Πληρώστε του τα οφειλόμενα και δώστε κίνητρο να τρέξουν και πάλι τα προγράμματα στους ρυθμούς που πρέπει.
Αξιοποιείστε το προσωπικό του ΕΚΕΒΙ που έχει αποδείξει στα πολύ δύσκολα ότι διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία και υποδομή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου εύχεται και ελπίζει ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων του στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού θα αποβεί προς όφελος της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και της άσκησης εποικοδομητικής πολιτικής για το ελληνικό βιβλίο.

Ανεξάρτητα της διαφωνίας ως προς τη μεταφορά των παραπάνω αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο ΙΕΠ είναι κατεπείγουσα ανάγκη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να προβεί άμεσα στα ακόλουθα:

1)    Να χορηγήσει ως ελάχιστη καταβολή το ποσόν των 150.000€ ώστε να καλυφθούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΕΚΕΒΙ για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς και ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας).

2)    Να εξασφαλίσει το μέλλον των λειτουργικών δομών του ΕΚΕΒΙ που διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία για να υλοποιεί τις όποιες πολιτικές βιβλίου και της διαχείρισης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο υλοποίησής τους.

Μόνον κατ΄αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική, επιτυχής και αποτελεσματική μεταφορά αρμοδιοτήτων και δράσεων που άπαντες πιστοποιούν  ότι υλοποιούνται μέχρι στιγμής άριστα.
 Το Δ.Σ.


Κείμενο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΕΒΙ


Σχετικά με το ΕΚΕΒΙ και την προωθούμενη κατάργησή του από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Γενικό σχόλιο
Το ΕΚΕΒΙ καταργείται χωρίς ποτέ και κανείς να έχει υποστηρίξει
• Ότι δεν χρειάζονται οι υπηρεσίες που παρέχει (αντίθετα το συντριπτικό ποσοστό όσων ασχολούνται με τον χώρο του βιβλίου έχει αναγνωρίσει με κάθε αφορμή, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, πως το ΕΚΕΒΙ αποτελεί έναν πολύ σημαντικό φορέα που υποστηρίζει, αναδεικνύει και ενθαρρύνει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή και την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στη χώρα μας)
• Ότι ως φορέας δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις του (όπως και προηγουμένως, με την προσθήκη της γενικότερης συμπαράστασης που εκδηλώθηκε όταν για πρώτη φορά πέρυσι ο τότε υπουργός (κ. Τζαβάρας) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να το κλείσει εξ αφορμής ενός ήσσονος σημασίας θέματος που, πάντως, δεν αφορούσε τη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ)
• Ότι οι εργαζόμενοί του δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους (απεναντίας, από όλους του επαγγελματίες του χώρου [εκδότες, βιβλιοπώλες, λέσχες ανάγνωσης κλπ] έχει αναγνωριστεί το επίπεδο επαγγελματικής επάρκειας και ανταπόκρισης)
• Ότι είναι γεμάτο από δημοσίους υπαλλήλους που έχουν βολευτεί και «ζεσταίνουν τις καρέκλες τους» (κατά την ορολογία της μόδας) (ίσα-ίσα: από τους περίπου τριάντα εργαζομένους οι 28 απασχολούνται για πολλά χρόνια με μπλοκάκι και μικρές, αλλεπάλληλες συμβάσεις έργου, οι δύο απασχολούνται με καθεστώς σύμβασης αορίστου χρόνου και λοιπά)
• Ότι είναι ένας ακριβός και πολυτελής οργανισμός (είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο ισχύει. To EKEBI κοστίζει ελάχιστα στο δημόσιο. Μόλις το 2% των επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού σε ΝΠΙΔ ενώ έχει διαχειριστική επάρκεια και υλοποιεί δύο προγράμματα ΕΣΠΑ).

Άρα; Γιατί θέλουν να κλείσουν το ΕΚΕΒΙ; Μόνο για να συμπληρωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που πρέπει να απολυθούν; Σε ποια λογική μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο;

Απόδειξη του επαγγελματισμού και της συνέπειας των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ είναι και το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο, όντας ξεχασμένοι από το Υπουργείο και απλήρωτοι επί επτάμηνο, συνεχίζουμε, στο μέτρο του δυνατού, να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στον χώρο του βιβλίου.

Οι απόψεις μας
Εμείς, ως εργαζόμενοι, θεωρούμε ακατανόητο να μην εισακούονται από την Κυβέρνηση οι δραματικές εκκλήσεις όχι οι δικές μας, αλλά του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ που έχει τοποθετηθεί από την ίδια την Κυβέρνηση. Εκκλήσεις για τη σωτηρία του ΕΚΕΒΙ, για τον σημαντικό ρόλο που παίζει στον δύσκολο χώρο του βιβλίου. Εκκλήσεις, επίσης, για τους εργαζόμενους του ΕΚΕΒΙ, των οποίων την εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό επικαλείται σε κάθε δημόσια παρέμβασή του (είτε προς την κοινωνία, είτε προς τον αρμόδιο Υπουργό).
Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να κληθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, για να περιγράψει την κατάσταση: το αντικείμενο, το εύρος των δράσεων, την αποδοχή του έργου του, την επάρκεια των εργαζομένων κλπ.
Το αντικείμενο του ΕΚΕΒΙ (βιβλίο) είναι (και πρέπει να παραμείνει) αυτοτελές και ανεξάρτητο από άλλες εκφάνσεις της πολιτιστικής παραγωγής στη χώρα μας.

Οι προτάσεις
Θέλουμε να παραμείνει σε λειτουργία το ΕΚΕΒΙ, προφανώς με την αναγκαία αναβάθμιση, περιορισμό των προβλημάτων κλπ, και γι’ αυτό συνεχίζουμε να προσπαθούμε…
Αν, παρ’ όλα αυτά, ψηφιστεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο ΕΙΠ θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ τη μετακίνηση των εργαζομένων που γνωρίζουν το αντικείμενο και τον χώρο και που μπορούν να εγγυηθούν την πλέον αξιόπιστη συνέχιση του έργου του ΕΚΕΒΙ στις νέες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: