Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Κέντρου Βιβλίου σχετικά με το ΕΚΕΒΙ και την προωθούμενη κατάργησή του


Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

Σχετικά με το ΕΚΕΒΙ και την προωθούμενη κατάργησή του από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Γενικό σχόλιο
Το ΕΚΕΒΙ καταργείται χωρίς ποτέ και κανείς να έχει υποστηρίξει:

Ότι δεν χρειάζονται οι υπηρεσίες που παρέχει
Αντίθετα το συντριπτικό ποσοστό όσων ασχολούνται με τον χώρο του βιβλίου έχει αναγνωρίσει με κάθε αφορμή, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, πως το ΕΚΕΒΙ αποτελεί έναν πολύ σημαντικό φορέα που υποστηρίζει, αναδεικνύει και ενθαρρύνει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή και την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στη χώρα μας.
Ότι ως φορέας δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις του
Όπως και προηγουμένως, με την προσθήκη της γενικότερης συμπαράστασης που εκδηλώθηκε όταν για πρώτη φορά πέρυσι ο τότε υπουργός (κ. Τζαβάρας) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να το κλείσει εξ αφορμής ενός ήσσονος σημασίας θέματος που, πάντως, δεν αφορούσε τη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ.
Ότι οι εργαζόμενοί του δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους
Απεναντίας, από όλους του επαγγελματίες του χώρου (εκδότες, βιβλιοπώλες, λέσχες ανάγνωσης κλπ) έχει αναγνωριστεί το επίπεδο επαγγελματικής επάρκειας και ανταπόκρισης.
Ότι είναι γεμάτο από δημοσίους υπαλλήλους που έχουν βολευτεί και «ζεσταίνουν τις καρέκλες τους»
Από τους περίπου τριάντα εργαζομένους οι 28 απασχολούνται για πολλά χρόνια με μπλοκάκι και μικρές, αλλεπάλληλες συμβάσεις έργου και οι δύο απασχολούνται με καθεστώς σύμβασης αορίστου χρόνου.
Ότι είναι ένας ακριβός και πολυτελής οργανισμός
Είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο ισχύει. To EKEBI κοστίζει ελάχιστα στο δημόσιο. Μόλις το 2% των επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού σε ΝΠΙΔ ενώ έχει διαχειριστική επάρκεια και υλοποιεί δύο προγράμματα ΕΣΠΑ.

Άρα; Γιατί θέλουν να κλείσουν το ΕΚΕΒΙ; Μόνο για να συμπληρωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που πρέπει να απολυθούν; Σε ποια λογική μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο;

Απόδειξη του επαγγελματισμού και της συνέπειας των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ είναι και το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο, όντας ξεχασμένοι από το Υπουργείο και απλήρωτοι επί πέντε μήνες, συνεχίζουμε, στο μέτρο του δυνατού, να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στον χώρο του βιβλίου.

Οι απόψεις μας
Εμείς, ως εργαζόμενοι, θεωρούμε ακατανόητο να μην εισακούονται από την Κυβέρνηση οι δραματικές εκκλήσεις όχι οι δικές μας, αλλά του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ που έχει τοποθετηθεί από την ίδια την Κυβέρνηση. Εκκλήσεις για τη σωτηρία του ΕΚΕΒΙ, για τον σημαντικό ρόλο που παίζει στον δύσκολο χώρο του βιβλίου. Εκκλήσεις, επίσης, για τους εργαζόμενους του ΕΚΕΒΙ, των οποίων την εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό επικαλείται σε κάθε δημόσια παρέμβασή του (είτε προς την κοινωνία, είτε προς τον αρμόδιο Υπουργό).
Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να κληθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, για να περιγράψει την κατάσταση: το αντικείμενο, το εύρος των δράσεων, την αποδοχή του έργου του, την επάρκεια των εργαζομένων κλπ.

Το αντικείμενο του ΕΚΕΒΙ (βιβλίο) είναι (και πρέπει να παραμείνει) αυτοτελές και ανεξάρτητο από άλλες εκφάνσεις της πολιτιστικής παραγωγής στη χώρα μας.

Οι προτάσεις
Θέλουμε να παραμείνει σε λειτουργία το ΕΚΕΒΙ, προφανώς με την αναγκαία αναβάθμιση, περιορισμό των προβλημάτων κλπ, και γι’ αυτό συνεχίζουμε να προσπαθούμε.
Αν, παρ’ όλα αυτά, ψηφιστεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο ΕΙΠ θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ τη μετακίνηση των εργαζομένων που γνωρίζουν το αντικείμενο και τον χώρο και που μπορούν να εγγυηθούν την πλέον αξιόπιστη συνέχιση του έργου του ΕΚΕΒΙ στις νέες συνθήκες.
Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Κέντρου Βιβλίου



Δεν υπάρχουν σχόλια: