Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

ΝΑΙ και από τον Υπουργό Πολιτισμού στην ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ. Από συνειδητοποιημένους αναγνώστες, εκδότες και βιβλιοπώλες δίνεται συντονισμένα η πιο μεγάλη μάχη για τη σωτηρία του βιβλίου.

 
O υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επιβεβαίωσε σήμερα σε εκπροσώπους του εκδοτικού και λογοτεχνικού χώρου τη θέση του υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής, θέμα για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
«Ο θεσμός της ενιαίας τιμής του βιβλίου λειτουργεί θετικά και θα υποστηρίξουμε τη διατήρησή του», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε σημερινή σύσκεψη με εκπροσώπους του εκδοτικού και λογοτεχνικού χώρου.
«Είμαι γενικά υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς εκεί όπου αυτή μπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή, δηλαδή στον πολίτη. Όμως, το βιβλίο δεν είναι σε διατίμηση. Ούτε η εκδοτική αγορά είναι κλειστή. Πιστεύω ότι ο θεσμός της ενιαίας τιμής λειτουργεί θετικά και η κατάργησή του δεν θα λύσει προβλήματα. Αντίθετα θα δημιουργήσει νέα».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επιβεβαίωσε σήμερα σε εκπροσώπους του εκδοτικού και λογοτεχνικού χώρου τη θέση του υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής, θέμα για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου δε θα επηρεάσει καταστροφικά μόνο την αγορά του βιβλίου. Θα επηρεάσει σοβαρά τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας», τόνισε στη σύσκεψη με τον υπουργό ο κ. Αθανάσιος Ψυχογιός, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου. Την ΕΝΕΛΒΙ εκπροσώπησαν επίσης οι κ.κ. Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Νίκας, το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών ο κ. Φαίδων Κυδωνιάτης, την Εταιρία Συγγραφέων ο κ. Δημήτρης Καλοκύρης, ενώ στη συνάντηση  συμμετείχε ο Διευθυντής Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ κ. Αθανάσιος Μαράντος και παράγοντες του υπουργείου.

«Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα δεν αφορά μόνο έναν εμπορικό χώρο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά τις τοποθετήσεις των παρισταμένων. «Άλλωστε, και τα βιβλιοπωλεία, που διαπιστώνω με ενδιαφέρον ότι αρχίζουν και πάλι να τολμούν μέσα στην κρίση, δεν έχουν μόνο μια σεβαστή εμπορική διάσταση. Είναι και χώροι αγοράς με την αρχαία έννοια, είναι πεδία ανταλλαγής απόψεων και καλλιέργειας του πολιτισμού. Αυτή η λειτουργία τους δεν πρέπει να υπονομευθεί».

Σε συζήτηση, εξάλλου, για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζεται τον Μάιο, συμπίπτει δηλαδή φέτος με την περίοδο των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, εξετάστηκε το ενδεχόμενο για την καλύτερη προβολή της να μετατεθεί κατά τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε επίσης να προχωρήσουν συνεννοήσεις με πρεσβείες και άλλους διεθνείς φορείς για την ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισήμανε ότι η απόφαση να καταργηθεί ήταν ειλημμένη, «αλλά δε θα μπορούσε η χώρα να μην έχει ένα σοβαρό, δημόσιο φορέα για το βιβλίο». Διαβεβαίωσε δε ότι η ένταξη των αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο αναμορφούμενο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (όπως μετονομάζεται το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού) προχωρεί εντατικά. 
πηγή naftemporiki.gr 5-2-2014
 


"ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΒΙΒΛΙΟΥ"

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση με θέμα "Γιατί χρειάζεται η ενιαία τιμή βιβλίου" με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη, του συγγραφέα και πρώην προέδρου του ΕΚΕΒΙ Τάκη Θεοδωρόπουλου και του εκδότη Στέφανου Πατάκη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη.
Ο Κος Πατάκης προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα επιχειρήματα του Πάσχου Μανδραβέλη που εκπροσωπεί μερίδα δημοσιογράφων οι οποίοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης της ενιαίας τιμής. Δόθηκε πραγματική μάχη και αυτό θα έχει συνέχεια και σήμερα το απόγευμα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος συγγραφέων, εκδοτών, πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών.
Αναλυτικά:
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης

Οι βουλευτές: Φωτεινή Πιπιλή, Γιάννης Καράμπελας, Πύρρος Δήμας, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιώργος Τσακνιάς, Άντζελα Γκερέκου, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Σπύρος Λυκούδης.
Επίσης, παρευρέθηκαν οι: Δημοσθένης Δαββέτας, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα πολιτισμού, ο υπεύθυνος γραφείου τύπου του Υπ. Πολιτισμού Φώτης Απέργης εκ μέρους του υπουργού Πολιτισμού, ο Σωτήρης Σιώκος, υπεύθυνος τομέα πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Κακουλίδης, υπ. τομέα πολιτισμού ΔΗΜΑΡ, και ο Θύμιος Δρόσος, γρ. πολιτικού σχεδιασμού Νέας Μέρας.
Εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων: Ψυχογιός, Διόπτρα, Μίνωας, Άγρα, Καστανιώτη, Εστία, Σιδέρη, Αστάρτη, Ενάλιος, Παπαζήση, Ίκαρος, Αιώρα, Ελευθερουδάκης, Πάπυρος, Παπασωτηρίου, Μεταίχμιο, Πεδίο, Ελληνοεκδοτική, Τόπος κ.ά.
Ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων: Παπασωτηρίου, Ελευθερουδάκη, Ευριπίδης και Πρωτοπορία.
Τέλος, πλήθος συγγραφέων, μεταξύ των οποίων οι: Μάρκαρης, Τριανταφυλλάκης, Κοντολέων, Κοκκινάκη, Νευροκοπλή, Γαλανάκη, Συμπάρδης, Γκουρογιάννης, Μήτσου, Κούρτοβικ. 
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τάχθηκε υπέρ της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου και εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει και σχετικό ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, μέσα στις επόμενες ημέρες. 
Ο κ. Φώτης Απέργης, μεταφέροντας την άποψη του υπουργού Πολιτισμού και λέγοντας ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση που είναι γνωστή στον εκδοτικό και λογοτεχνικό χώρο, είπε ότι ο Υπουργός είναι υπέρ της διατήρησης τη Ενιαίας Τιμής του βιβλίου και είναι κάτι που συζητά και με τον κ. Χατζηδάκη. Αύριο στο υπουργείο θα συζητήσει και με εκπροσώπους του εκδοτικού κόσμου και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πολιτική δεν είναι δεδομένη για το συγκεκριμένο θέμα και ο ίδιος θα υποστηρίξει την διατήρηση της Ενιαίας Τιμής με όλες του τις δυνάμεις.
Ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας δεν μίλησε εκ μέρους του πρωθυπουργού, αλλά είπε ότι προσωπικά θα εισηγηθεί υπέρ της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, εξηγώντας ότι παρότι είναι υπέρ της φιλελεύθερης αγοράς, η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου θα οδηγήσει στην "σταροποίηση" των βιβλίων, αναγκάζοντας συγγραφείς πολλούς και ταλαντούχους να μείνουν στην άκρη, αν δεν είναι σταρ ή δεν πουλάνε πολύ.
Εκ μέρους της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μίλησε η βουλευτής Άντζελα Γκερέκου τονίζοντας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε σε όλο αυτό, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να προστατευθεί το βιβλίο και ότι θα εισηγηθεί σχετικά και στη συντονιστική επιτροπή τους.
Η κ. Φωτεινή Πιπιλή σε σχετική ερώτηση της Όλγας Τρέμη δήλωσε ότι στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συμμετέχει, η απαίτηση του ΟΑΣΑ που μπλέκει βιβλία, γάλα και ψωμί δεν έχει έρθει ακόμα για συζήτηση και δεν ξέρει ούτε καν αν θα έρθει. Δήλωσε ότι παρευρέθηκε για να ενημερωθεί, διότι είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, όμως όσον αφορά στο βιβλίο είναι υπέρ των μικρών βιβλιοπωλείων τα οποία πρέπει και να στηρίξουμε. Θα προτείνει αν το θέμα έρθει στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που είναι εντελώς τεχνοκρατική επιτροπή, να φύγει από αυτή και να πάει στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, γιατί δεν είναι θέμα που αφορά μόνο στην τιμή αλλά είναι θέμα των ελληνικών αξιών, πρώτιστη των οποίων είναι η γλώσσα και κατά συνέπεια το βιβλίο.
Ο κ. Γιάννης Καράμπελας παρότι είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, καταλαβαίνει ότι με την κατάργηση του υπάρχοντος νόμου δεν μπορεί να προστατευθεί η γλώσσα μας αλλά και τα βιβλιοπωλεία της επαρχίας καθώς τα ποιοτικά βιβλία δεν θα πηγαίνουν στην επαρχία. Η άποψή του συγκλίνει με αυτή της διατήρησης της ενιαίας τιμής βιβλίου.
Υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου τοποθετήθηκε και ο Πέτρος Τατσόπουλος, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα γιατί οι διαβόητες "κομμουνιστικές" χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν την ενιαία τιμή βιβλίου.  Για το οποίο είπε ότι ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να αφήσουν τις τιμές αχαλίνωτα προς τα πάνω, όπως θα επικρατήσει αν μεγάλα βιβλιοπωλεία και μονοπώλια αποφασίζουν σε ποια τιμή αγοράζουν και διαθέτουν τα βιβλία.  
Υπέρ της ενιαίας τιμής βιβλίου τάχθηκε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων θα οδηγήσει σε μία νέα ζούγκλα μετατρέποντας το βιβλίο σε ελιτίστικο προϊόν για λίγους.

Χαρακτηριστικά δημοσιεύματα των εφημερίδων "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και "Η ΑΥΓΗ"
από τη συζήτηση για την ενιαία τιμή


Πάσχος Μανδραβέλης, Ολγα Τρέμη, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Στέφανος Πατάκης

Διακομματικό «ναι» στην ενιαία τιμή βιβλίου


Τα υπέρ και τα κατά για την κατάργηση του μέτρου σε ανοικτή συζήτηση στον «Ιανό»


Γνωρίζει άραγε ο πρωθυπουργός τι σημαίνει ενιαία τιμή βιβλίου και τι συνέπειες μπορεί να έχει τυχόν κατάργησή της; Ο σύμβουλός του για τα πολιτιστικά, Δημοσθένης Δαββέτας, ακόμα να συζητήσει μαζί του γι' αυτό το καυτό θέμα. Μόλις όμως του δοθεί η ευκαιρία, θα εισηγηθεί υπέρ της διατήρησης του μέτρου.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο τελευταίος χθες στον «Ιανό», ωθούμενος, όπως εξήγησε, «από την αγωνία τού συγγραφέα τα έργα τού οποίου δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των μπεστ σέλερ». Υπέρ της ενιαίας τιμής δήλωσε μέσω συνεργάτη του και ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας πως η σχετική κυβερνητική πολιτική «δεν είναι ακόμα δεδομένη», ενώ αντίστοιχα θετικό εμφανίστηκε και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ, εναρμονισμένο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Λέτε ο κίνδυνος ν' αποσοβηθεί; Εκείνοι πάντως που στέκονται αρνητικά απέναντι στις προστατευτικές διατάξεις για το βιβλίο, πρέπει να αισθάνονται πλέον μεγάλη μοναξιά...

Ως και η «βιτρίνα» του MEGA επιστρατεύτηκε για να ευαισθητοποιηθούν η κυβέρνηση και η κοινή γνώμη γύρω από το διακύβευμα της ενιαίας τιμής. Πλαισιωμένη από τον εκδότη Στέφανο Πατάκη, τον συγγραφέα και αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο και τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη, με την ιδιότητα του «καταναλωτή», η Ολγα Τρέμη συντόνισε τη χθεσινή συζήτηση, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη (πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές...) και δεκάδων εκδοτών, βιβλιοπωλών, συγγραφέων και πολιτικών. Ανάμεσά τους οι Πέτρος Μάρκαρης, Ρέα Γαλανάκη, Πέτρος Τατσόπουλος, Σταύρος Πετσόπουλος, Κατερίνα Καρύδη, Θάνος Ψυχογιός, Εύα Καραϊτίδη, Αντζελα Γκερέκου, Σπύρος Λυκούδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Κακουλίδης, Πύρρος Δήμας, Φωτεινή Πιπιλή. Η τελευταία, ως βουλευτής της Ν.Δ., παρότρυνε τους επαγγελματίες του βιβλίου να πιέσουν ώστε το θέμα της ενιαίας τιμής, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, να εξεταστεί από την Επιτροπή των Μορφωτικών -και όχι των Εμπορικών- Υποθέσεων της Βουλής, ενώ ο συνάδελφός της Γιάννης Καράμπελας, μετά το τέλος της κουβέντας, ομολόγησε πως τείνει να ενστερνιστεί τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης της επίμαχης διάταξης.
«Η αγορά του βιβλίου είναι πλήρως απελευθερωμένη και από τις πιο ανταγωνιστικές της οικονομίας μας» επισήμανε ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, θυμίζοντας πως όπου εφαρμόζονται μέτρα όπως της ενιαίας τιμής η ποικιλία στη βιβλιοαγορά είναι τεράστια: «Το βιβλίο», τόνισε, «είναι η κιβωτός της ελληνικής γλώσσας, χωρίς αυτό δεν υπάρχει πολιτιστική ζωή. Αν καταστραφεί ο τρόπος διακίνησής του και οδηγηθούμε σε μονοπωλιακές καταστάσεις, δεν θα υπάρχουν βιβλία για να φθηνύνουνε». Ο Πάσχος Μανδραβέλης, από τους «λιγοστούς εναπομείναντες αναγνώστες στη χώρα», όπως αυτοσυστήθηκε, φάνηκε πεπεισμένος πως τίποτε θεαματικό δεν θα συμβεί αν το μέτρο καταργηθεί. «Καλύτερα να διαβάζει ο κόσμος βιβλία σαν τις "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι", παρά να βλέπει τηλεόραση. Ας υπάρχει ελευθερία του επιχειρείν και θα βρεθούν λύσεις» είπε, ομολογώντας πως ο ίδιος αγοράζει πλέον αγγλικά δοκίμια από το Amazon στη μισή τιμή.
«Οποιος πιστεύει ότι θ' ανέβει η αναγνωσιμότητα με τη μείωση των τιμών, είναι βαθιά νυχτωμένος» ήταν η πληρωμένη απάντηση του Πέτρου Μάρκαρη, ενώ τόσο ο Στέφανος Πατάκης όσο και ο Πέτρος Τατσόπουλος υποστήριξαν πως η κατάργηση του μέτρου θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: όσο τα ισχυρά βιβλιοπωλεία θα διεκδικούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους εκδότες τόσο οι τελευταίοι θα φουσκώνουν τις τιμές, μετακυλίοντας το κόστος των βιβλίων στους αγοραστές.
«Αν καταργηθεί η ενιαία τιμή, οι μεγάλες αλυσίδες και τα σουπερμάρκετ, που δεν θα έχουν το χώρο ενός βιβλιοπωλείου ούτε το εκπαιδευμένο προσωπικό, θα ζητούν μόνο ευπώλητα βιβλία», εξηγεί και η Ελενα Ακρίτα σε πρόσφατο κείμενό της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο των εκδόσεων «Διόπτρα» και το οποίο καταλήγει ως εξής: «Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που έχουν νόμους ενιαίας τιμής και υπάρχουν πολλές χώρες που δεν έχουν. Οι πιο πολιτισμικά κοντινές σε εμάς, που είναι και οικονομικοί σύμμαχοί μας στην Ευρωζώνη, έχουν νομοθεσία που προστατεύει το βιβλίο: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία. Πριν από λίγες ημέρες (συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου), η Γερουσία της Γαλλίας αποφάσισε να ενισχύσει τον ήδη υπάρχοντα νόμο προστασίας των βιβλίων (περίφημος νόμος Lang), έχοντας στο μυαλό τη μονοπωλιακή γιγάντωση του Amazon, το οποίο έχει ευρωπαϊκή έδρα στο Λουξεμβούργο για να αποφεύγει φόρους. Το ασυνήθιστο είναι ότι ο νέος νόμος προτάθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και ψηφίστηκε ομόφωνα τόσο από τη Δεξιά όσο και από την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών. Το δίλημμα είναι σαφές. Θέλουμε να προστατεύσουμε το βιβλίο ή όχι;». Θα φανεί.
πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 6-2-2014

Πυρ ομαδόν κατά Μανδραβέλη 
      
Οι "Τρεις Τετάρτες για το βιβλίο" του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τις οποίες γίνεται εμφανής ο πρωτεύων ρόλος που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στον κρίσιμο χώρο του βιβλίου για τη χάραξη της πολιτιστικής της πολιτικής, φαίνεται πως προκαλούν παράλληλες δράσεις, όπως η χθεσινή εκδήλωση που οργάνωσε το βιβλιοπωλείο "Ιανός" για την Ενιαία Τιμή του Βιβλίου, με ομιλητές τους Πάσχο Μανδραβέλη, Τάκη Θεοδωρόπουλο και Στέφανο Πατάκη και συντονίστρια την Όλγα Τρέμη.

·         Υπέρ της ενιαίας τιμής βιβλίου
Οι εκπρόσωποι του χώρου του βιβλίου κατέρριψαν την επιχειρηματολογία του Πάσχου Μανδραβέλη, του μοναδικού που υποστήριξε την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου, με το επιχείρημα ότι είναι υπέρ της ελευθερίας της αγοράς, για να λάβει την απάντηση από τον Στέφανο Πατάκη: "Και εμείς είμαστε υπέρ της ελευθερίας, μόνο που δεν την βλέπουμε οικονομικά". Επεσήμανε μάλιστα ότι οι εκδότες δεν είναι συντεχνία, όπως τους κατηγόρησε, αντιθέτως αγωνίζονται σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες να διατηρήσουν χαμηλές τιμές στο ποιοτικό βιβλίο, προσθέτοντας μάλιστα ότι "ακόμη και αυτοί που πιστεύουν στον νεοφιλελευθερισμό βάζουν όρια".

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε σαφές ότι: "Αν μπούμε στη λογική της πλήρους απελευθέρωσης στην τιμή του βιβλίου, θα κάνουμε άλλη μία ζούγκλα στη χώρα", σε μια χώρα μάλιστα που η αγορά της λειτουργεί με καρτέλ και δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τα βασικά αγαθά σε χαμηλές τιμές για τους πολίτες της. "Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα οδηγήσει σε μια ελιτίστικη λογική που θα κάνει το βιβλίο απαγορευτικό για τους περισσότερους".

"Απερίσκεπτη" χαρακτήρισε ο Τάκης Θεοδωρόπουλος την απόφαση κατάργησης του νόμου για την Ενιαία Τιμή του Βιβλίου. Επεσήμανε επίσης ότι η αύξηση του αναγνωστικού κοινού στην Ελλάδα δεν είναι θέμα τιμής, είναι θέμα εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε Γαλλία και Γερμανία.

Ο Π. Μάρκαρης μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό στην αγορά του βιβλίου, κάνοντας σαφή την αντιδιαστολή ανάμεσα στις χώρες που απελευθερώθηκε πλήρως η τιμή του. Στην Αγγλία, είπε, το βιβλίο πωλείται μόνο στα σούπερ μάρκετ, ενώ αντιθέτως στη Γαλλία και τη Γερμανία τα μικρά βιβλιοπωλεία σφύζουν από ζωή διατηρώντας τη σχέση συγγραφέα - βιβλιοπώλη - αναγνώστη ανοιχτή και αμφίδρομη.

Εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο ο σύμβουλος του υπουργού Δημοσθένης Δαβέττας όσο και ο Φώτης Απέργης, οι οποίοι παρίσταντο κάτω από τη σθεναρή υπεράσπιση από τον κόσμο των γραμμάτων και του πολιτισμού της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου, δεσμεύτηκαν πως θα εισηγηθούν να διασφαλιστεί η διατήρησή της.

πηγή: εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 6-2-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: