Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Μαγικός Ξανθούλης στη "σύγχρονη έκφραση" μας ταξίδεψε στην ονειρική του Σανγκάη

Χρύσα Τσεπραηλίδου

Στο βιβλιοπωλείο“Σύγχρονη ‘Έκφραση” δόθηκε το καθορισμένο ραντεβού. Εδώ και τριάντα χρόνια συναντιούνται ο δημιουργός του βιβλίου και ολόκληρη η πόλη, ένα γεγονός που σου ανοίγει καινούργιες πόρτες κάθε φορά για τον συγγραφέα του οποίου θα διαβάσεις το βιβλίο. 

Μετά τον κορονοϊό και την “καθίζηση” που πάθαμε ξεκίνησε η νέα χρονιά με το κύριο Γιάννη Ξανθούλη που μας μετέφερε την λογική του  πώς έγραψε το νέο του βιβλίο με τίτλο “ Ονειρεύτηκα τη Σαγκάη” με τον αστείρευτο λόγο του και το χιούμορ του. 



Ο κ. Νίκος Λαμπρόπουλος ανοίγοντας την εκδήλωση είπε: 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 

40 χρόνια – κιόλας, λειτουργίας του βιβλιοπωλείου.  

30 χρόνια – κιόλας, εκδηλώσεων. 

Σας καλωσορίζουμε σήμερα στο ξεκίνημα της νέας περιόδου των εκδηλώσεών μας. Εκδηλώσεις που άρχισαν ως πείραμα, εξελίχθηκαν σε σταθερό δρώμενο και δέθηκαν άρρηκτα με τη συνολική εικόνα και προσφορά του βιβλιοπωλείου στην πόλη μας.  

Για όλους εμάς, τους αναζητητές της γνώσης, τους εραστές του λόγου και του αντίλογου, κάθε Οκτώβριο στο βιβλιοπωλείο μας ξεκινά μια σκυταλοδρομία εκδηλώσεων. Καυχιόμαστε ότι απ’ αυτό το βήμα του βιβλιοπωλείου έχει περάσει σχεδόν όλη η πνευματική αφρόκρεμα της χώρας, καυχιόμαστε ότι τους ακούσαμε και τους ακούμε όλους με σεβασμό, αντιμετωπίζοντας τις διαφωνίες μας με το τρόπο που αρμόζει στο χώρο αυτό – με την αποδοχή ότι ο καθένας δικαιούται να έχει τις δικές του απόψεις – καυχιόμαστε ότι επί 30 χρόνια πραγματοποιήσαμε πάνω από 600 εκδηλώσεις με σχεδόν 800 ομιλητές, και δώσαμε βήμα σε όλους όσους κρίναμε ότι θα μας βοηθούσαν να κάνουμε ένα βήμα πάρα πέρα στη γνώση χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς σκοπιμότητες. 

Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε για πολλοστή φορά έναν αγαπημένο φίλο, έναν εξαίρετο λογοτέχνη, ένα χαρισματικό ομιλητή που ήταν και από τους πρώτους που αναγνώρισαν τη μοναδικότητα του εγχειρήματός μας – εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο – και που πολλά χρόνια αργότερα αντέγραψε όλη η Ελλάδα. 

Μετά από την ομιλία του και την καθιερωμένη υπογραφή και αφιέρωση στους αναγνώστες του βιβλίου του ο κύριος Ξανθούλης είχε την καλοσύνη να μας απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις. Θα ήθελε να μεγαλώσει το αναγνωστικό κοινό και να μάθει να γνωρίζει τους κώδικες του βιβλίου, όπως τις σελίδες του που μυρίζουν όταν το πρώτο ανοίγεις κάτι που η εποχή των εικόνων που ζούμε μας αποπροσανατολίζει από αυτό. Ενώ για την σημερινή κρίση μας δήλωσε ότι “… ζούμε στην εποχή μιας άγριας φάρσας…” 

 Ας ελπίσουμε να γελάσετε με το βιβλίο του, να ξεχαστείτε και έπειτα να αναρωτηθείτε αν όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας και ίσως όχι στην μακρινή Σαγκάη η στο όνειρο.Αυτή είναι και μια από τις μεγαλύτερες μαγικές δυνάμεις του βιβλίου, ο καθένας από εμάς που θα διαβάσει το βιβλίο θα το αφομοιώσει με το δικό του μοναδικό τρόπο, θα το “ζήσει” μοναδικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: