Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

… Και το όνομά του σύντομο κι ευκολοπρόφερτο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

"…Την πρώτη και την τελευταία σου λέξη
την είπαν ο Έρωτας και η επανάσταση.
Όλη σου τη σιωπή την είπε η ποίηση..."
Μεγαλειώδης η γιορτή της ποίησης – η αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο – το βράδυ του Σαββάτου στο ασφυκτικά γεμάτο βιβλιοπωλείο. Η προσέλευση των φίλων της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ και του ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ξεπέρασε κάθε προσδοκία και δεκάδες άτυχοι δε χώρεσαν και στερήθηκαν μιας μοναδικής απόλαυσης.
Οι συντελεστές της εκδήλωσης αποζημίωσαν με το παραπάνω το κοινό δίνοντας το στίγμα της πολυδιάστατης ποίησης του Γιάννη Ρίτσου.
Ο ποιητής Γιώργος Θεοχάρης ξεκίνησε διαβάζοντας από τη συλλογή «Ποιήματα ΙΔ» με εύστοχες παρατηρήσεις για το χρόνο γραφής τους και την κριτική του Ρίτσου μέσω των στίχων του, της πολιτικής κατάστασης της εποχής και όσων έβλεπε πως έρχονται.
Ακολούθησε η μεστή και γοητευτική αναφορά στη ζωή και το έργο του Γ. Ρίτσου από τον ποιητή Κώστα Καναβούρη, για να πάρουν τη σκυτάλη με συγκλονιστικές απαγγελίες ποιημάτων ο Γιώργος Αγραφιώτης (ηθοποιός του Δημοτικού Θεάτρου Λιβαδειάς) και η Βάσω Κατσικογιάννη (φιλόλογος του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς) από τη συλλογή «Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα» η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά το θάνατό του και είναι η ύστατη χειρονομία του. Ο ποιητής απογοητευμένος από τη διάψευση των προσδοκιών του, κοιτάζει κατάματα το θάνατο μεταγγίζοντας και τις τελευταίες στιγμές του στο λόγο.
Η συνέχεια ήταν αφιερωμένη στα μελοποιημένα έργα ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ, ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ και ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ από τους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη και Χρήστο Λεοντή μ’ ένα πραγματικό ρεσιτάλ από τη μεσόφωνο
Άννα Μουζάκη και τον πιανίστα Άρη Γραικούση, οι οποίοι απογείωσαν την εκδήλωση.
Η αποθέωση όλων των πρωταγωνιστών έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη βραδιά ποίησης και απέδειξε ότι ο Γιάννης Ρίτσος εκατό χρόνια μετά τη γέννησή του φαίνεται να συγκινεί ακόμα και να εμπνέει τις παλιές αλλά και τις νεότερες γενιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: