Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Γι άλλη μια φορά κοντά μας ο Ευτύχης Μπιτσάκης

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης στο βιβλιοπωλείο μας το 2000

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης γεννήθηκε το 1927 στο Κάδρος της Κρήτης.
Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεωρητική Πυρηνική Φυσική στο Παρίσι, είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Παρισιού και Διδάκτωρ Επικρατείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, εργάστηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο του College de France και στο Πυρηνικό Κέντρο του Saclay, δίδαξε για πολλά χρόνια Φυσική και Φιλοσοφία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκλέχτηκε Καθηγητής στην Έδρα της Φιλοσοφίας των Επιστημών και χρημάτισε Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία που κυκλοφορούν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, αρθρογραφεί σε πολλές εφημερίδες, όπως Νέα, Βήμα, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, κ.ά. και έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις για το έργο του, όπως από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Πόλη των Χανίων. Είναι επίσης Επίτιμος Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ως μαθητής, ο Ευτύχης Μπιτσάκης πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Στη διάρκεια του εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για πολιτική δράση. Τον Απρίλιο του 1967 βρισκόταν στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας πήρε ενεργό μέρος στο αντιδικτατορικό κίνημα της Δυτικής Ευρώπης, ως μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και της Αντιδικτατορικής Επιτροπής του Παρισιού.
Είναι παντρεμένος με την γνωστή ζωγράφο Μαρία Κοκκίνου και γιος τους είναι ο Γιάννης Μπιτσάκης, Φυσικός, μέλος της επιστημονικής Ομάδας που μελετά τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και είχαμε την τύχη να τον παρακολουθήσουμε στο βιβλιοπωλείο μας πριν δύο χρόνια μαζί με άλλους συναδέλφους του κατά την πρώτη πανελλαδική παρουσίαση των νέων ανακαλύψεων πάνω στον μηχανισμό.
Ο Ευτύχης Μπιτσάκης έχει μιλήσει άλλες δύο φορές στο βιβλιοπωλείο μας.
Στις 21-2-2000 παρουσίασε το θέμα : Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΙΝ
και στις 8-4-2002 το βιβλίο του: ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


Τη Δευτέρα 6-4-2009 θα μας παρουσιάσει το νέο του βιβλίο
"Η εξέλιξη των θεωριών της Φυσικής" και θ' αναπτύξει το θέμα
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: