Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Συναρπαστική η εκδήλωση για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και τις σημερινές «αναβιώσεις» της


Δημοσθένης Παπαδάτος, Γεράσιμος Κουζέλης, Μιχάλης Λυμπεράτος

Με βάση το βιβλίο Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και οι σημερινές «αναβιώσεις» της προσεγγίσαμε με κριτική ματιά τις απόπειρες «αναβίωσης» του ιστορικού παραδείγματος της Βαϊμάρης στη σημερινή πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Αυτές έχουν ως βασικό στόχο τη συσχέτιση των κοινωνικών αντιδράσεων ενάντια στις πολιτικές λιτότητας με έναν πολιτικό εξτρεμισμό που απειλεί τη Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει τη μοίρα της Γερμανίας του μεσοπολέμου, εκτός κι αν καταπολεμηθεί δραστικά η πολιτική ανομία των «άκρων» καθώς λέγουν εντάσσοντας στα άκρα από τη μια τους φασίστες και από την άλλη την αριστερά. 


Απέναντι σε αυτή την επιλεκτική χρήση της ιστορίας, οι ομιλητές με το λόγο τους κατέδειξαν τον ατελέσφορο, επιστημονικά και πολιτικά, χαρακτήρα της αναζήτησης ιστορικών «αναλογιών» στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με την πολιτική σκηνή της Βαϊμάρης.

Μίλησαν για τους κινδύνους των εύκολων παραλληλισμών. Αλλά και για ορισμένες ιστορικές αναλογίες που μπορούν να μας βοηθήσουν σε κάτι. Για τα όρια των αναλογιών αυτών. Πράγματι, οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Υπάρχουν ωστόσο ενδιαφέροντα στοιχεία αναλογίας, όπως η αποσύνθεση του πολιτικού σκηνικού, η απαξίωση των πολιτικών, των δημοκρατικών όρων του κοινοβουλευτισμού, τα οποία θα μπορούσε να είναι μια αφορμή για να ξανασκεφτεί κανείς το σχήμα «Βαϊμάρη».
Για την ευκολία με την οποία παραβιάζεται σήμερα στη χώρα μας το Σύνταγμα, και την υποχρέωση της αριστεράς να υπερασπίζεται τις δημοκρατικές κατακτήσεις γιατί σε αντίθετη περίπτωση κερδισμένοι θα είναι  οι άλλοι, και ιδίως οι ακροδεξιοί. Η απαξίωση του κοινοβουλευτικού σκηνικού, και ως κατάσταση και ως άποψη, είναι ό,τι χειρότερο. Ασφαλώς πρέπει να δούμε την απαξίωση αυτή, να αναδείξουμε τις αιτίες της, να τις καταγγείλουμε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του κοινοβουλευτισμού, το Σύνταγμα, τώρα που άλλοι το καταπατούν. Υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τους όρους της, όρους που επικαιροποιούν τα ανεκπλήρωτα προτάγματα της αστικής επανάστασης, συγκροτούμε μια άλλου είδους δυναμική.


Γι άλλη μια φορά το βιβλιοπωλείο κατακλύστηκε από φίλους διψασμένους για ενημέρωση και συζήτηση. Σε μια εκδήλωση που η διάρκειά της ξεπέρασε τις δυόμισι ώρες αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος προβληματισμός και στο τέλος το κοινό χειροκρότησε θερμά τους ομιλητές Γεράσιμο Κουζέλη, καθηγητή Παν/μίου Αθηνών, Δημοσθένη Παπαδάτο - Αναγνωστόπουλο, αρχισυντάκτη του RED Notebook , και Μιχάλη Λυμπεράτο, ιστορικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: