Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

«Ο Καμύ και η Ελλάδα. Ελληνικοί μύθοι – Καλοκαίρι – Φως – Μεσόγειος» τη Δευτέρα 20/10/2014 και ώρα 8:00 μμ στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ με ομιλητή το Δημήτρη Στεφανάκη



Το Βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ 

και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

με αφορμή το νέο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη

σας προσκαλούν σε μία συζήτηση με θέμα:

«Ο Καμύ και η Ελλάδα. Ελληνικοί μύθοι – Καλοκαίρι –

 Φως – Μεσόγειος».


Τη Δευτέρα 20/10/2014  και ώρα 8:00 μμ 

στο χώρο του βιβλιοπωλείου


Το ταξίδι στις Κυκλάδες και στο φως ξεκινά ένα καλοκαίρι, στα τέλη του εικοστού αιώνα. Ένας διάσημος νομπελίστας, ο Αλμπέρ Καμύ, επιστρέφει στην πρωτεύουσα του χρόνου, την εποχή μας, και στη Μεσόγειο που αγάπησε. Τον συνοδεύει η νεαρή δημοσιογράφος Αριάδνη Δάριβα, που βλέπει αυτό το ταξίδι σαν μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας να ολοκληρώσει το μυθιστόρημά του Ο πρώτος άνθρωπος. 
Κάτω από τον ανίκητο ήλιο, στο διονυσιακό περιβάλλον της καλοκαιρινής Μυκόνου, ο Καμύ θα προσπαθήσει να συμφιλιώσει τις αναμνήσεις της προηγούμενης ζωής του με ένα σήμερα που δεν τον αφορά. Παλινωδώντας ανάμεσα στον έρωτα και στον θάνατο, θέλει να πιαστεί από τη χαρά της ζωής μέσα σ’ έναν κόσμο όπου άνθρωποι, βιβλία και πάθη ζητούν ολοκλήρωση. 

Ένα μυθιστόρημα για το ελληνικό καλοκαίρι, για την αιώνια εφηβεία και τη νιότη που δεν κατάφερε να αγγίξει ο χρόνος.



Έλια Κουρή 
Ύμνος στο αθάνατο και αήττητο ελληνικό καλοκαίρι, στη θάλασσα και στον ήλιο της Μεσογείου, στις παραστάσεις φωτός στις Κυκλάδες όταν η θάλασσα στραφταλίζει και οι ακτίνες του ήλιου θωπεύουν τους κυκλαδίτικους βράχους είναι από τη μία το μυθιστόρημα του Δημήτρη Στεφανάκη ’Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι’, που επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Με έξυπνο τρόπο και μαεστρία ο Στεφανάκης πραγματοποιεί ένα ταξίδι στο χρόνο και επαναφέρει τον Καμύ στο σύγχρονο κόσμο, στη σύγχρονη εποχή, στα τέλη του 20ού αιώνα, το καλοκαίρι του 1998 στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Μύκονο – ένα νησί που αγάπησε τόσο ο Καμύ όσο και ο ίδιος ο Στεφανάκης. Τεχνηέντως, παρελαύνει όλη η φιλοσοφική σκέψη του Γαλλοαλγερινού νομπελίστα και του ίδιου του Στεφανάκη, καθώς και οι απόψεις τους για τη λογοτεχνία, τους ομότεχνούς τους, τη ζωή, τον έρωτα, το θάνατο, την ανθρώπινη ψυχή, τα νιάτα, το χρόνο που κυλάει και είναι αναντικατάστατος και ο αναγνώστης απολαμβάνει ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι σε μονοπάτια γνήσιας λογοτεχνίας.

Δημήτρης Αθηνάκης, εφημ. ΑΥΓΗ
Οι καλοχτισμένοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος δεν εντάσσονται τυχαία στην αφήγηση, αφού ο ένας βοηθά στο χτίσιμο του άλλου, το οποίο συνεπικουρείται από την καλοδουλεμένη και υπαινικτική γλώσσα του κειμένου.


Κωνσταντίνος Μπούρας, εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ο Δημήτρης Στεφανάκης έρχεται σε αυτό το γεμάτο φως και Ελλάδα πόνημά του να μας ταξιδέψει στις Κυκλάδες και στη Μύκονο του μύθου, παρέα με τον Αλμπέρ Καμύ... Η Ζωή και ο Θάνατος, ο Έρωτας και η Τέχνη του Λόγου, η αναζήτηση της Αλήθειας... μέσα από ένα βιβλίο που θα σας «ταξιδέψει».


Μάρη Θεοδοσοπούλου, εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Στα μυθιστορήματα του Στεφανάκη, τα βασικά γνωρίσματα είναι η γλαφυρή αφήγηση, διανθισμένη με ευτράπελους τόνους, οι ρομαντικοί πρωταγωνιστές και οι συχνά κωμικοί κομπάρσοι, τα ειδυλλιακά σκηνικά και οι ευφυείς ατάκες. Δηλαδή, όλα όσα φτιάχνουν ένα τερπνό μυθιστόρημα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: