Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κυριαζή "ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα" τη Δευτέρα 25 Μαΐου στις 8.15 το βράδυ


Ο πανεπιστημιακός καθηγητής και συγγραφέας

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ 

θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο 

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα

και θα συζητήσει μαζί μας το θέμα:

Απειλές και ευκαιρίες για τη Δημοκρατία
 Το ερώτημα της Άμεσης Δημοκρατίας

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου στις 8.15 το βράδυΔημοκρατία και πόλεμος
Ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα
212 σελ.
Τιμή € 16,50


Το βιβλίο καλύπτει ορισμένα από τα πλέον αποφασιστικά γεγονότα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ξεκινώντας από τους Περσικούς Πολέμους και καταλήγοντας στους "μικρούς πολέμους" του Αλεξάνδρου στο σημερινό Αφγανιστάν και στην επανάσταση στη Σπάρτη του τρίτου αιώνα από τον βασιλιά Κλεομένη Γ'.
 Ωστόσο, ακόμα κι όταν παρουσιάζονται γεγονότα όπως η μάχη του Μαραθώνα ή η Σαλαμίνα, δίνεται έμφαση σε λιγότερο γνωστές πτυχές τους, π.χ. ο διαφορετικός οπλισμός και πώς αυτός επηρέασε την τακτική των αντίπαλων στρατοπέδων στον Μαραθώνα ή η οικονομική ανάλυση των επιπτώσεων του Ναυτικού Νόμου του Θεμιστοκλή πριν από τη Σαλαμίνα. Αλλού πιο έντονα, αλλά παντού ως υπόβαθρο, υπάρχει η δημιουργία, εμβάθυνση και λειτουργία της δημοκρατίας. Μερικά κεφάλαια είναι περισσότερο περιγραφικά, ενώ άλλα πιο αναλυτικά, π.χ. η εφαρμογή ενός πρακτικού κοινωνικού συμβολαίου από τον Λυκούργο στην Αθήνα του 4ου αιώνα π.Χ. 
Πολλά από τα κεφάλαια βασίζονται σε πρωτότυπες ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις του συγγραφέα και παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό με έναν κατανοητό και γλαφυρό τρόπο γραφής που ρέει αβίαστα και συναρπάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: