Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ,
Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49 (πρώην Πεσ. Μαχητών)
σας καλεί σε εκδήλωση με θέμα

"ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ"

τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 8,15 το βράδυ με ομιλητές τον ομότιμο καθηγητή Παν/μίου στη Νέα Ελληνική φιλολογία ΚΩΣΤΑ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟ και τον εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΟΥΔΗ.

Δεν ελπίζω τίποτα,
δε φοβάμαι τίποτα,
Είμαι
λεύτερος.


Με θαρρούν λόγιο, διανοούμενο, γραφιά.
Και δεν είμαι τίποτε απ' αυτά.
Τα δάχτυλά μου, όταν γράφω,
δεν μελανώνουνται, αιματώνουνται.
Θαρρώ δεν είμαι παρά τούτο:
μια απροσκύνητη ψυχή.
Με τα λόγια τούτα περιέγραψε τον εαυτό του το 1950 ο Νίκος Καζαντζάκης.

Τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη είναι λογοτεχνικά διαμάντια που καλλιεργούν ελληνικές και πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά στη προσπάθεια να εξηγήσουν το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης και την αξία της ζωής.
Η συνεχής προσπάθεια να δημιουργήσει μια συνεκτική ηθική κατά το πρότυπο του πρώιμου Χριστιανισμού και του Βουδισμού, αλλά και των θεωριών του Fr. Nietzsche, του K. Marx, του h. Bergson κ.α. τον ώθησε σ’ ένα εξαιρετικά φιλόδοξο για τις δυνάμεις του σχέδιο: να ενσωματώσει σε ένα δικό του θεοσοφικό, θρησκευτικό και οντολογικό πολιτισμικό σύστημα, προσαρμοσμένο στην αρχαιοελληνική και στη νεότερη παράδοση, αρχές και αξιώματα των ρομαντικών, νεορομαντικών όπως και των ασιατικών θεωριών για τη ζωή, βρίσκοντας κοινά, αρχετυπικά σημεία στα μυθικά τους σύμβολα και στις μυθολογίες τους.
Το 1946 προτάθηκε από την εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών, μαζί με τον Άγγελο Σικελιανό, για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Η οργανωμένη όμως αντίδραση του ακαδημαϊκού κυρίως ελληνικού κατεστημένου συντέλεσε στην μετατόπιση του ενδιαφέροντος της επιτροπής.
Το 1954 του απονεμήθηκε στο Παρίσι το βραβείο καλύτερου ξενόγλωσσου βιβλίου για το μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, το 1956 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Ειρήνης στη Βιέννη και την ίδια χρονιά με το Κρατικό βραβείο θεατρικού έργου.
Η μεγάλη κυκλοφορία των βιβλίων και το δήθεν αντιθρησκευτικό περιεχόμενο τους ερέθισαν την ελληνική εκκλησία που ήταν και παραμένει ελάχιστα ανεκτική σε ότι κατά την άποψη ορισμένων αντιβαίνει τα status kvo που οι ίδιοι έχουν οριοθετήσει και την κινητοποίησαν εναντίον του. Γι άλλη μια φορά η εκκλησία αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών του ελληνικού λαού ο οποίος αγκάλιασε τα έργα του Καζαντζάκη από την πρώτη στιγμή, η δε βροντερή παρουσία του στη κηδεία του στο Ηράκλειο της Κρήτης έστειλε τα μηνύματα της αποδοκιμασίας και την ανάγκασε σε μερική αναδίπλωση. Για τον Καζαντζάκη η ζωή δεν αξίζει τίποτα χωρίς ελευθερία αλλά και η ελευθερία δε σημαίνει τίποτα αν διακατέχεσαι μονίμως από το φόβο του θανάτου.

βιβλιογραφία

Μυθιστόρημα

Αναφορά στον Γκρέκο, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Μέγας Αλέξανδρος, Ο βραχόκηπος, Οι αδερφοφάδες, Ο καπετάν Μιχάλης, Ο τελευταίος πειρασμός, Όφις και κρίνο, Ο φτωχούλης του Θεού, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Πινακοθήκη και Παναθήναια, Σπασμένες ψυχές, Στα παλάτια της Κνωσού, Συμπόσιον, Τόντα - Ράμπα


Ταξιδιωτικά

Κρήτη, Σκίτσα από το Άγιον Όρος, Ταξιδεύοντας (Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτος, Σινά),

Ταξιδεύοντας (Ιταλία, Αίγυπτος, Σινά, Ιερουσαλήμ, Κύπρος, ο Μοριάς),

Ταξιδεύοντας Α΄. Ισπανία, Ταξιδεύοντας Β΄. Ιαπωνία & Κίνα, Ταξιδεύοντας Γ΄. Αγγλία

Ταξιδεύοντας. Ρουσία, Τι είδα στη Ρουσία (από τα ταξίδια μου)


Ποίηση

Οδύσσεια, Τερτσίνες


Θέατρο

Βούδας, Έως πότε; , Ιουλιανός ο Παραβάτης, Καποδίστριας, Κούρος ή Θησέας, Κωμωδία Τραγωδία μονόπρακτη, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Μέλισσα, Νικηφόρος Φωκάς, Ξημερώνει, Ο Οθέλλος ξαναγυρίζει, Ο Πρωτομάστορας, Οδυσσέας, Προμηθέας (τριλογία), Σόδομα και Γόμορρα, Φασγά, Χριστός, Χριστόφορος Κολόμβος


Δοκίμια & Φιλοσοφία

Ασκητική, Ιστορία της ρώσικης λογοτεχνίας, Μπερξόν, Ο Φρειδερίκος Νίτσε

Στοιχεία αντλήθηκαν από το Λεξικό νεοελληνικής λογοτεχνίας εκδ. 2007 ΠΑΤΑΚΗΣ

και από την ιστοσελίδα www.kazantzakis-museum.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα στο alimosnews.gr ότι ο Δήμος Αλίμου διοργανώνει πολιτιστική εβδομάδα αφιερωμένη στα 50 χρόνια από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη.

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,....
Σχηματοποίηση λόγου, θεογονία, κοσμογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....