Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : Βερενίκη

Το νεφέλωμα του Ωρίωνα μας κρατούσε συντροφιά στις μακριές νύχτες του χειμώνα φαίνεται ακόμα και τώρα που έχουμε μπεί επίσημα πια στην άνοιξη. Ο Γιάννης Ροζάκης έβγαλε αυτήν την όμορφη φωτογραφία του νεφελώματος με τηλεσκόπιο Skywatcher-80 ED και ψηφιακή SLR(συνολική λήψη 19 λεπτών).

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μέρος της συστηματικής ενημέρωσης που λαμβάνω από το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με θέμα "Ο ουρανός της εβδομάδας".Πιστεύει κάποιος ότι αυθαιρετώ τοποθετώντας το στην παγκόσμια ημέρα ποίησης;

Τετάρτη, 19 Μαρτίου

Ο Κρόνος και ο Βασιλίσκος λάμπουν πάνω από την σελήνη και στα δεξιά της αυτό το βράδυ.
Ψηλά στον βραδινό ουρανό στα ανατολικά, κάτω και στα αριστερά του αστερισμού του Λέοντα βρίσκονται δεκάδες αμυδρά αστέρια. Σχηματίζουν τον αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης. Ο Ελληνο-Αιγύπτιος αστρονόμος Πτολεμαίος θεώρησε ότι είναι η χαίτη του Λέοντα. Ο αστερισμός παρέμεινε μέρος του Λέοντα μέχρι αρκετά χρόνια πριν, όταν και θεωρήθηκε τελικά ότι είναι ένας χωριστός αστερισμός.

Η ιστορία λέει οτι μια αρχαία βασίλισσα των Ασσυρίων, η Βερενίκη, φοβήθηκε για τη ζωή του συζύγου της που πήγαινε στη μάχη. Προσευχήθηκε στην Αφροδίτη, και υποσχέθηκε ότι θα έκοβε τις μακριές, όμορφες μπούκλες της εάν ο βασιλιάς επέστρεψε πίσω σώος. Πράγμα που έγινε, και η Βερενίκη κράτησε την υπόσχεσή της και έκοψε τα μαλλιά της, τοποθετώντας τα ως θυσία στον βωμό της Αφροδίτης. Αλλά την επόμενη ημέρα τα μαλλιά είχαν εξαφανιστεί και ο βασιλιάς εξοργίστηκε και κατηγόρησε τους ιερείς ότι δεν προστάτεψαν καλά τα πολύτιμα μαλλιά. Αλλά ένας οξυδερκής αστρονόμος τους έσωσε από την οργή του βασιλιά υποδεικνύοντας στα αστέρια της ουράς του Λέοντα. Είπε στο βασιλιά ότι αυτά δεν πρέπει να είναι στην ουρά του Λέοντα αλλά να είναι τα μαλλιά της βασίλισσας που τοποθετήθηκαν στον ουρανό από την Αφροδίτη για να τα δουν όλοι.. Έτσι κατευνάστηκαν τα πνεύματα και κανένας ιερέας δεν αποκεφαλίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: