Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Ο ΜΑΗΣ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ : ΜΑΗΣ '68 (4)

Το δεύτερο από τα λευκώματα που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τα γεγονότα του Μάη '68 ανήκει στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ οι οποίες μας παραχώρησαν και το καταπληκτικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε μαζί με λίγα σχόλια για βιβλίο, το οποίο εκτός της καλαισθησίας του, διακρίνεται και για την εξαιρετικά προσιτή τιμή του. Μόνο 17,00 €.

"Έτρεχα μέχρι που μου κοβόταν η ανάσα, ούρλιαζα, μιλούσα ακατάπαυστα, ονειρευόμουν συνεχώς, κοιμόμουν ελάχιστα, ερωτευόμουν με πάθος και πολλές φορές πίστευα ότι ο αλλόκοτος ίσκιος μου συμμετείχε στα γεγονότα του Μάη, ενώ ακολουθούσα το ρεύμα όπως όλοι οι άλλοι. Δεν νοσταλγώ τίποτα, δεν λυπάμαι για τίποτα, δεν πικραίνομαι για τίποτα. Έμαθα πολλά, πολλές φορές ενάντια στον ίδιο μου τον εαυτό".
Σερζ Ζουλί
(Από τα παιδιά του Μάη. Ιδρυτής και διευθυντής για 33 χρόνια της καθημερινής εφημερίδας Liberation)
10 Μαΐου
Η νύχτα των οδοφραγμάτων.
Στο λεύκωμα αποτυπώνεται η κατάσταση στη Γαλλία και στον κόσμο εκείνη την ιστορική χρονιά, μέσα από 140 ασπρόμαυρες φωτογραφίες-ντοκουμέντα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Την έκδοση έχει επιμεληθεί ο δημοσιογράφος Ζαν-Λουί Μαρτζοράτι, που έζησε από κοντά τα οδοφράγματα στη Γαλλία. Την εισαγωγή έχει κάνει ο Σερζ Ζουλί, ιστορική μορφή της εξέγερσης και ιδρυτής της εφημερίδας Libération.

ΟΙ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ
11 Μαΐου, καταγγέλλουν σε συνέντευξη τύπου «τις πράξεις ακατανόμαστης αγριότητας των δυνάμεων επιβολής της τάξης».

Το 1968 είναι μια χρονιά-σταθμός: ο φεμινισμός ανθεί και οι γυναίκες απαιτούν δικαιώματα, οι νέοι επιθυμούν να έχουν στη ζωή τους επιλογές διαφορετικές από εκείνες των γονιών τους. Πολλοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι σταματούν το έργο τους και αφιερώνονται στην πολιτική και στον ακτιβισμό. Τα γεγονότα του Μαΐου-Ιουνίου είναι αποτέλεσμα ενός διεθνούς κινήματος που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία και ενισχύθηκε από την αντίδραση στον πόλεμο του Βιετνάμ.

13 Μαΐου, η μεγαλύτερη συγκέντρωση που διοργανώθηκε ποτέ στο Παρίσι από την εποχή της Απελευθέρωσης. Κεντρικό σύνθημα. «Αυτή είναι μονάχα η αρχή, συνεχίζουμε τον αγώνα».

Η Γαλλία, την εποχή εκείνη, σαρώθηκε όσο καμία άλλη χώρα από ένα τεράστιο κύμα αμφισβήτησης: 9 εκατομμύρια άτομα κάθε ηλικίας, κοινωνικής τάξης και επαγγέλματος, απεργούν. Το λεύκωμα Ο Μάης του ’68, Στη Γαλλία και στον κόσμο μεταφέρει τον αναγνώστη ακριβώς σ’ εκείνη την περίοδο της αμφισβήτησης, της εξέγερσης και της συντροφικότητας.

19 Μαΐου. Ο Φρανσουά Τρυφό ανακοινώνει ότι λόγω αλληλεγγύης για όσα συμβαίνουν στη χώρα το 21ο Φεστιβάλ των Καννών θα ματαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: