Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ αντιμαχίες με τον Stephen Hawking στο μέτωπο της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής

Leonard Susskind
Πανεπιστήμιο Stanford
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ
Αντιμαχίες με τον Stephen Hawking στο μέτωπο της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής

Μια αφήγηση που καθηλώνει: το ιστορικό της διαμάχης μεταξύ Stephen Hawking, Leonard Susskind και Gerard ’t Hooft σχετικά με την αληθινή φύση των μαύρων τρυπών με διακύβευμα, μάλιστα, την κατα­νόησή μας για ολόκληρο το Σύμπαν.
Τι συμβαίνει όταν κάτι πέφτει μέσα σε μια μαύρη τρύπα; Εξαφανί­ζεται; Πριν από τρεις δεκαετίες, ένας νεαρός άγγλος φυσικός ονόματι Stephen Hawking ισχυρίστηκε ότι συμβαίνει αυτό ακριβώς. Οι περισσό­τεροι επιστήμονες δεν αντιλήφθηκαν τις επιπτώσεις του ισχυρισμού του, αλλά ο αμερικανός φυσικός Leonard Susskind και ο ολλανδός φυσικός Gerard ’t Hooft συνειδητοποίησαν ότι, αν ο Hawking είχε δίκιο, τότε όλα όσα γνωρίζουμε σχετικά με τους θεμελιώδεις νόμους του Σύμπαντος θα έπρεπε να απορριφθούν. Όλοι, από τον Αϊνστάιν έως τον Feynman, θα είχαν ολοκληρωτικά σφάλει. Δεν κρινόταν μόνο η φήμη τριών από τους μεγαλύτερους επιστήμονες παγκοσμίως, αλλά η ίδια η φυσική.
Ο Πόλεμος της Μαύρης Τρύπας αποτελεί τη συναρπαστική ιστορία των μετέπειτα γεγονότων ενός μανιώδους αγώνα για τον προσδιορισμό της αλήθειας, που έμελλε να λήξει με το πλέον συγκλονιστικό συμπέρασμα: ότι τα πάντα στον κόσμο μας (αυτό το βιβλίο, το σπίτι σας, εσείς οι ίδιοι) είναι στην πραγματικότητα ένα ολόγραμμα που προβάλλεται από τα απώτατα πέρατα του χώρου.
Ένα λαμπρό βιβλίο για τη σύγχρονη θεωρητική φυσική, την κβαντική παραδοξότητα και τη φύση των μαύρων τρυπών, ο Πόλεμος της Μαύρης Τρύπας συνιστά ανάγνωσμα που διαφωτίζει και τέρπει.
Ο Leonard Susskind (Λέοναρντ Σάσκιντ) είναι καθηγητής θεωρητικής φυσικής στην έδρα Felix Bloch του Πανεπιστημίου Stanford. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (ΑΑΑS).

«Ο Πόλεμος της Μαύρης Τρύπας επιτυγχάνει σε δύο επίπεδα: ως γοητευ-τικές αναμνήσεις ενός επιδέξιου αφηγητή και ως ελκυστική εισαγωγή στις άπιαστες αλλά συναρπαστικές ιδέες της σύγχρονης θεωρητικής φυ­σικής. [...] Πρόκειται στην πραγματικότητα για ιστορία με δύο πρωταγω­νιστές: τον Susskind και τη μαύρη τρύπα. Ευτυχώς, και οι δύο χαρακτήρες είναι τόσο πληθωρικοί, που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο για πολλά μερόνυχτα».
Physics World
«Ο Πόλεμος της Μαύρης Τρύπας χαρτογραφεί μια μακρόχρονη, ωστόσο καλόπιστη διαμάχη. Ο Susskind εξηγεί επιδέξια τις λεπτές αποχρώσεις των φυσικών αρχών πίσω από το επίδικο ζήτημα και παραθέτει ανεκδο­τολογικά στοιχεία που δίνουν ζωή στις τεχνικές λεπτομέρειες. [...]».
Nature
«Ο νους οργιάζει, καθώς δύο γίγαντες της θεωρητικής φυσικής αντιμά­χονται σχετικά με έναν όλο και πιο αλλόκοτο κόσμο. [...]».
The New York Times Book Review
«...Εδώ, ο Susskind είναι προσγειωμένος, ξένοιαστος και διασκεδαστικός οδηγός στα πλέον συναρπαστικά όρια της θεωρητικής φυσικής. [...] Το νέο βιβλίο του, γεμάτο διασκεδαστικά ανέκδοτα, αφορά τόσο τους ανθρώ­πους όσο και τις μαύρες τρύπες, ενώ παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα ανθρώ­πινο Hawking».
The New Scientist

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟ
είναι πανόδετο, 586 σελ., και η τιμή του  27,76 €

Δεν υπάρχουν σχόλια: